Touko Aalto on ollut piirijohtajien mielestä kasin puheenjohtaja – "Olisi voinut pitää paidan päällä"

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto saa kouluarvosanakseen kahdeksan, kun Uutissuomalainen kysyi vihreiden piirijohtajilta arviota hänen tähänastisesta puheenjohtajataipaleestaan.

Piirien puheenjohtajien antamat arvosanat vaihtelivat 6:n ja 8,5:n välillä. Arvosanojen keskiarvoksi muodostui 7,9

– Hän on petrannut koko ajan juoksuaan ja oppinut reagoimaan tilanteisiin paremmin, kommentoi vihreiden Kaakkois-Suomen piiriä johtava Katja Andrejev, jolta irtosi korkein arvosana.

Pirkanmaan piirijohtajalta Perttu Jussilalta tulee kyselyn alhaisin arvosana.

– Julkisuudessa olleet jutut eivät ole tehneet puolueelle hyvää. Sen näkee gallupeistakin, hän toteaa.

Avioeron ja uuden naisystävän vuoksi Aallon yksityiselämä on ollut usein esillä hänen puheenjohtajakaudellaan.

Kyselyä varten tavoitettiin maanantaina ja tiistaina kaikki 12 piirijohtajaa, joista yksi ei antanut arvosanaa.

Aalto kukitettiin vihreiden puheenjohtajaksi vuosi sitten kesäkuussa, kun kuusi vuotta vihreitä luotsannut Ville Niinistö ei voinut enää pyrkiä jatkokaudelle.

Vihreää liikettä tutkinut politiikan erikoistutkija Jenni Karimäki pitää Aallon saamaa arvosanaa odotettuna.

– Pääasiassa ihmiset ovat ihan tyytyväisiä, mutta hän on persoonana erilainen ja viestinnässä erilainen kuin edeltävä puheenjohtaja. Osa on toivonut räväkämpää haltuunottoa tehtävään, sanoo yliopistonlehtori Karimäki, joka työskentelee Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen laitoksella.

Moni piirijohtaja kiittelee Aallon pärjäävän asiakysymyksissä. Häneltä perättyä räväkkyyttä taas on nähty urakalla viime viikkoina.

Aalto asettui tukemaan vihreiden lainsäädäntösihteerin Aino Pennasen protestointia lentokoneessa. Aalto ilmoitti hyväksyvänsä Pennasen pakkopalautuksen vastustamisen, vaikka myönsikin, että lennolla ollut palautettava saattoi olla oikea rikollinen.

Piirijohtajien enemmistön mielestä Aalto toimi oikein.

–  Tapahtuma kertoo siitä, että luottamus turvapaikkapolitiikkaa kohtaan on heikko. Tilannetta ei pidä nähdä yksittäisenä tapauksena vaan osana turvapaikkaprosesseihin liittyviä ongelmia, kommentoi Keski-Suomen piiriä johtava Meri Lumela.

Kahdesta kriitikosta Hämeen piirin Kati Liikonenkin pitää Aallon toimintaa ymmärrettävänä lojaaliutena Pennasta kohtaan, vaikka hän olisi toivonut palautuksen syyn selvittämistä ensin.

Pirkanmaan Jussilan mukaan Aalto toimi väärin.

– Olisi pitänyt odottaa sen aikaa, että saadaan enemmän tietoa, mistä on kysymys. Suora Twitter-reagointi ei ollut kovin pitkälle harkittu teko, hän sanoo.

Viime viikolla levisi kuvia, joissa Aalto poseerasi tukholmalaisella homoklubilla transvestiittien kanssa ja näytti läimäisevän klubilla ollutta miestä takapuoleen.

Piirijohtajat ovat yksimielisiä: Aalto toimi aivan oikein.

– Mielestäni hän ei ole tehnyt mitään väärää. Hän on toiminut, kuten moni meistä kansalaisistakin toimii, perustelee Savo-Karjalan piiriä johtava Hanna Susitaival.

Vain Hämeen piirin Liikonen kritisoi lievästi:

– Kuvat olivat hivenen hilpeitä. Touko olisi voinut pitää paidan päällä.

Karimäen mukaan Aallosta tukholmalaisella klubilla otetut kuvat kuitenkin vaikuttavat liikkuviin äänestäjiin.

– Näin voimakkaat ulostulot eivät enää vakuuta heidän näkemystään vakaasta ja uskottavasta politiikan teosta. Toisaalta vastapuolella ovat vihreiden ydinkannattajat, joiden mielestä tämä edustaa sellaista linjaa, joka miellyttää heitä, politiikan erikoistutkija toteaa.

Omat eivät halua vertailla Aaltoa ja Niinistöä

Vihreiden piirijohtajat ovat haluttomia vertailemaan puheenjohtaja Touko Aaltoa hänen edeltäjäänsä Ville Niinistöön. He muistuttavat, että Aalto on toiminut puheenjohtajana vasta vuoden ja Niinistö kuusi vuotta.

Useat piirijohtajat muistuttavat, ettei Ville Niinistönkään alkutaival ollut mikään menestystarina. Lisäksi jokainen puheenjohtaja tuo oman persoonansa tehtävään.

– Jos miettisin Aallon ensimmäistä vuotta, sitä pitäisi verrata sitä Niinistön ensimmäiseen vuoteen eikä koko ajan supersuosittuun Niinistöön, kertoo Uudenmaan piirijohtaja Timo Lahti.

– Jos kaikki palauttavat mieleen Niinistön ensimmäiset puheenjohtajavuodet, eivät nekään menestystarinoita olleet. Niinistö kasvoi todella loistavaksi puheenjohtajaksi, jatkaa Helsingin piiriä johtava Sami Halme.

Ville Savonlahti Varsinais-Suomesta kertoo, että Niinistö oli loistava varsinkin viimeisellä kaksivuotiskaudellaan, mutta on hyvä muistaa että hänelläkin rentouden ja itselleen sopivan roolin löytyminen vei aikaa.

– Touko Aalto on pärjännyt toistaiseksi hyvin. Itse toivon häneltä lähinnä hieman ytimekkäämpää ulosantia. Touko on pärjännyt toistaiseksi hyvin.

Lapin piiriä johtavaa Pekka Nymania Niinistön politiikan tekemisen tapa ja tyyli miellyttivät enemmän kuin nykyisen puheenjohtajan Aallon.

– Ville Niinistö on räksyttäjän maineessa, mutta yli puolet hänen kommentoinneistaan oli onnistuneita. Kun toimii paljon, tulee virheitäkin, mutta oppositiossa täytyy kuitenkin pitää ääntä ja olla vähän rakkikoirana, hän perustelee.

Myös Pirkanmaan piiriä johtava Perttu Jussila pitää Niinistön tyyliä parempana.

Oulun piirin puheenjohtaja Marja Lähde korostaa, että poliittiset tilanteet ovat kummankin puheenjohtajan kanssa olleet erilaisia ja ne ovat sopineet niihin tilanteisiin.

–  En osaa sanoa kumpi on parempi. Se ei ole se pointti vaan se, että kumpikin on poliittisiin tilanteisiin nähden toiminut hyvin.

Myös erikoistutkija Jenni Karimäki pitää epäreiluna Aallon ja Niinistön vertailua. Hän kuitenkin sanoo, että vihreiden rooli oppositiopolitiikassa on painunut vähän taka-alalle.

– SDP on ottanut enemmän ilmatilaa haltuun. Keväällä ja kesällä käytiin paljon sote-keskustelua, missä SDP:llä on vahvempi asiaomistajuus.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .