Touko Aalto taipui anteeksipyyntöön – tutkijan mukaan oikea teko

"Yleensä toivotaan puheenjohtajan tekevän oman ulostulonsa näissä asioissa."

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto pyysi sittenkin anteeksi puolueen kaupunginvaltuutetun Facebook-kommentteja. Helsingin kaupunginvaltuutettu Fatim Diarra kirjoitti perjantaina henkilökohtaisella Facebook-sivullaan, että ainoa syy muuttaa maaseudulle "on insesti ja se, että kukaan ei kuule, kun vaimo huutaa apua".

Erikoistutkija Jenni Karimäki Eduskuntatutkimuksen keskuksesta pitää Aallon anteeksipyyntöä oikeansuuntaisena.

– Yleensä toivotaan, että puolueen puheenjohtaja ottaa kantaa tämäntyyppisiin asioihin. Vaikka joku muukin puolueesta toteaisi, ettei ole puolueen linjan mukaista, odotetaan myös puheenjohtajan aina tekevän oma ulostulonsa asian suhteen, Karimäki sanoo.

Vielä lauantaina Aalto piti Diarran maaseudulla asuvia loukannutta kommenttia huonona huumorina. Tiistaina hän sanoi niiden olevan tuomittavia ja vastoin vihreiden arvoja.

– Vihreiden pyrkimys politiikassa on vähentää vastakkainasettelua ihmisten välillä ja tehdä politiikkaa, joka tarjoaa hyvän arjen eväät kaikkialla Suomessa, Aalto sanoi Vihreälle Langalle antamassaan lausunnossa.

Karimäki ei pidä Diarran kommentointia erityisen merkittävänä vihreiden kannalta.

– Ei se hyväksi ole, mutta tuskin sillä ratkaisevaa merkitystä on.

Keskustelu maaseudusta ei lopu

Maaseudun ja kaupunkien välinen suhde on Karimäen mukaan vihreille erityisen hienovarainen kysymys, sillä yksimielisyyttä siitä, mihin suuntaan Suomea pitäisi kehittää, ei ole. Kaupungistumisen puolesta voimakkaasti puhunut Osmo Soininvaara ei ole enää mukana valtakunnan politiikassa, mutta näkyvä hahmo kuitenkin.

– Keskustelu maaseudun ja kaupunkien suhteesta ei lopu vihreiden sisällä, eikä toisaalta myöskään lopu sen kyseenalaistaminen puolueen ulkopuolelta. Varmasti kysytään, mikä vihreiden linja viime kädessä on ja mihin he haluavat voimavarat satsata.

Vihreiden menestys viime kuntavaaleissa perustui uusiin valtauksiin perinteisten tukialueiden ulkopuolella: pienemmissä kaupungeissa, maaseudulla ja maaseutukeskuksissa.

Sote on perinteisten puolueiden

Viimeaikaista kannatuslukujen laskua Karimäki pitää normaalina vaihteluna, ei erityisenä äänestäjien pettymyksenä.

– Politiikan syksyä on hallinnut keskustelu sote-uudistuksesta. Siinä perinteiset puolueet kokoomus, keskusta ja SDP nähdään selkeämmin asianomistajina. Vihreiden on vaikea profiloitua sote-keskustelussa, kun eivät ole kummassakaan ääripäässä.

Karimäen mukaan vihreiden on vaikea viestiä äänestäjille uudistusta, johon kohdistuu varauksia ja kritiikkiä, mutta jota ei kategorisesti vastusteta. Vihreät eivät kannata täyttä valinnanvapautta mutta eivät kuitenkaan lähtökohtaisesti täysin vastusta suuntaa, johon uudistusta ollaan viemässä.

– Se jättää ilmatilaa perinteisille puolueille, joilla on tässä ennakoitavammat positiot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Piirijohtajilta satelee kiitettäviä arvosanoja – Touko Aallolle kentältä melko puhtaat paperit