Touko Aalto uhkuu voitontahtoa: aika tehdä vihreistä pääministeripuolue

Jyväskyläläinen Aalto on vihreiden uusi puheenjohtaja.

Vihreiden uusi puheenjohtaja Touko Aalto sanoo linjapuheessaan, että vihreät voi vielä parantaa menestystään kuntavaaleihin verrattuna. Vihreät oli kuntavaalien suurin voittaja ja nousi suurimmaksi puolueeksi Aallon kotikunnassa Jyväskylässä. Tämä on uuden puheenjohtajan mukaan vasta alkusoittoa.

– Me pystymme vielä paljon parempaankin, vihreät on vahva, koko Suomen yleispuolue. Seuraavaksi on aika tehdä meistä pääministeripuolue.

Aalto nosti puheessaan esiin sen, että vihreät nousi vaalimenestykseen aivan uusissa kunnissa ja muutti valta-asemia myös suurissa kaupungeissa.

­­– Olemme suurin puolue Nokialla ja Jyväskylässä. Rikoimme aseveliakseleita Turussa ja Tampereella. Saimme vuonna 2012 Kurikassa 15 ääntä, nyt 505. Kannonkoskella, jossa keskusta vie puolet äänistä, nostivat ensimmäiset vihreät ehdokkaat koko listansa valtuustoon.

Sote saatava valmiiksi

Aallon mukaan Suomen valtti on vakaus, joka tarkoittaa ennakoitavuutta ja sitä, että poliittisia uudistuksia ei aloiteta aina uudelleen alusta vaalien jälkeen. Aallon mielestä nykyhallituksen uudistuksesta ainakin sote on saatava valmiiksi.

– Tämän vaalikauden, kuten niin monen muunkin, isoin rakenteellinen uudistus on sote. Sote-uudistus pitää toteuttaa, maakunnille on annettava verotusoikeus, niiden määrää on rajattava kahteentoista. Valinnanvapautta voidaan edistää, mutta se on tehtävä asteittain.

"Kouluista maailman parhaita"

Vaikka Aalto osin puolusti puheessaan hallituksen sote-uudistusta, koulutusleikkauksista hän antoi hallitukselle moitteita.

– Koulutusta ei saa enää kurjistaa leikkaamalla. Koulutukseen on panostettava lisää kaikilla asteilla. Meidän on tehtävä Suomen kouluista jälleen maailman parhaita. Polun varhaiskasvatuksesta peruskouluun, peruskoulusta jatko-opintoihin on oltava kaikille lapsille tasa-arvoinen ja saavutettava.

Aalto nosti puheessaan esille myös vihreille perinteisesti tärkeät ympäristöasiat, mutta vasta soten, työllisyyden ja koulutuksen jälkeen.

– Ihmiskunnan suurin haaste on ilmastonmuutos ja muuttuva ympäristö. Se ei odota. Suomi ei saa taistella päästövähennyksiä vastaan. Meidän on oltava eturintamassa tekemässä töitä tämän planeetan pelastamiseksi.

Vihreät on kritisoinut ärhäkkäästi hallituksen suunnitelmia lisätä metsien käyttöä. Puheenjohtajakisassa toiseksi jäänyt Emma Kari sanoi toukokuussa eduskunnassa, että hallitus on biotalousvimmassa ja että Suomen nettopäästöt eivät sen takia laske yli vuosikymmeneen. Myös Tuoko Aalto muisti linjapuheessaan suomia biotaloussuunnitelmia.

– Metsät eivät ole pelkkiä kuutioita. Metsät ovat hyvinvointia, luonnon monimuotoisuutta. Hallituksenkin on syytä nähdä metsä puilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tutkija: Ei ole mielikuvaa, että Aalto suuntautuisi kokoomuksen tai vasemmiston suuntaan

Haavistolta näpäytys presidentin vallankäytöstä: ”Näiden ei pitäisi olla aivan läpihuutoasioita”

Vihreiden varapuheenjohtajiksi Maria Ohisalo, Hanna Halmeenpää ja Veli Liikanen

Lue Touko Aallon puhe kokonaisuudessaan: "Otetaan kaikki puolueet mukaan valmisteluun, ja sitoutetaan kaikki mukaan esityksiin"

Piikittelyltä ei vältytty – vihreille sataa onnitteluja ja ironisia viestejä

Uusimmat

Kotimaa

Unkari vahvistaa paimenkirjeiden lähettämisen maan poikkeustilajärjestelyjä kritisoineille – "tämä on hyvä hetki pyytää anteeksi"

Henkilöauto suistui tieltä ja törmäsi puihin Rautjärvellä, matkustaja kuoli

Lauantaina ei ilmi uusia koronatartuntoja Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä

Idea Jyväsjärven täyttämisestä asunnoille nousi taas esiin – kaupunki ei tyrmää ideaa, vaikka asia ei olekaan nyt ajankohtainen

Mies hakattiin halolla Salossa – iskut päähän ja ympäri kehoa veivät sairaalaan tutkittavaksi

Väkivalta työllisti poliisia Keski-Suomessa: Nuorison joukkokokoontumisia ei tullut tietoon

Ohisalo STT:lle: Suomen kuusi suurinta kaupunkia tarvitsevat miljardin euron raideinvestointi- ja tukipaketin – Jyväskylä jäämässä seitsemäksi suurimpana ulkopuolelle

Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen

"Aina kun meillä on ongelmia, me otamme koiria" – suomalaiset innostuivat lemmikeistä, kuten laman kynnyksellä on tapana

Hylätty auto poltettiin Jämsänkoskella

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.