Tourujoen rannan mystinen musta maaperä odottaa selitystä laboratoriosta

Tourujoen tulevan puiston alta kaivetaan pilaantuneita maita tuplasti arvioitua enemmän.

Tourujoen rantaan Tourulaan suunnitellun kansalaispuiston alueelta on löytynyt arvioitua enemmän pilaantunutta maata. Marraskuussa lähdettiin poistamaan 150 kuutiota pilaantunutta maata, mutta näytteidenoton edetessä poistettavan maamassan määrä on jo kaksinkertainen. Nyt työn alla olevan alueen laajuus on noin 300 neliömetriä.

– Näytteitä otetaan työn edetessä niin kauan, että puhdas maa tulee vastaan, ja siihen rajaan pilaantunut maa poistetaan. Maata kaivetaan 1–2 metrin syvyydeltä, eli kovin syvälle ei ole tarvinnut mennä, maankäyttöinsinööri Risto Aavajoki sanoi.

Kun marraskuussa karkea kustannusarvio oli 30 000 euron tietämissä, on sekin nyt kaksinkertainen.

– Lisää kustannuksia tuottavat erityisesti maamassojen ajaminen Varkauteen ja vastaanottomaksut siellä. Vain osa maasta voidaan viedä Mustankorkean jätteenkäsittelylaitokselle. Merkittävin aine, joka pakottaa viemään maat Varkauteen, on kromi.

– Kromia on yleisesti käytetty nahan käsittelyssä, Aavajoki sanoi viitaten puistoalueella aikanaan toimineen nahkatehtaaseen.

Puistoalueen maaperässä on todettu kohonneita pitoisuuksia myös muista metalleista, syanidista, PAH-yhdisteistä sekä öljyhiilivedyistä. Puiston pinta-ala on noin hehtaari.

– Näytteet tutkitaan täällä työmaalla, ja osa niistä lähetetään tarkempiin laboratoriotutkimuksiin. Laboratoriosta on toistaiseksi tullut lievempiä arvioita. Tähän mennessä kunnostustyömaalta on otettu jo reilusti yli 20 näytettä, kunnostusta valvova ympäristöasiantuntija Alisa Pitkänen Finnish Consulting Groupista sanoi.

Outoa mustaa maata

Kaivutöissä on tullut vastaan pikimustaa maata suppealla alueella. Alisa Pitkänen ei tiedä, mistä maaperän väri tulee. Kenttätutkimuksissa ei näy sen enempää raskasmetalleja kuin öljyhiilivetyjäkään selittäviä tekijöitä.

– Näyte tästä mustasta maaperästä lähtee nyt laboratorioon, Pitkänen sanoi pussittaessaan näytettä tiistaina.

Musta alue löytyi laajan puutynnyrin alta, eli tynnyristä on voinut valua paikalle jotain. Kaivutyön aikana on löytynyt kokonaisia, ehjiä tynnyreitä.

– Onpa niissä ollut vielä jopa nahkojakin, karvoineen päivineen, Pitkänen hymähti.

Työn kestoa vaikea arvioida

Kunnostustyön kestoa Aavajoki ei pysty arvioimaan, koska uusia näytteitä otetaan ja analysoidaan edelleen.

– Työssä on ollut myös taukoja joulun ja vuodenvaihteen aikaan urakoitsijan lomien takia, ja välillä on odotettava näyteanalyyseja. Siksi ohikulkijan silmiin voi välillä vaikuttaa siltä, että mitään ei tapahdu. Olettaisin, että helmikuun loppuun mennessä työ on valmis, mutta hyvällä tuurilla se voi valmistua jo tammikuussa, Aavajoki kuvaili työn ailahtelevuutta.

Puiston hintaa puristettiin

Puistosuunnitelmasta oli jo tehty viranhaltijapäätös, kun kaupunkirakennelautakunta otti sen marraskuussa otto-oikeudellaan käsiteltäväkseen kohonneen kustannusarvion takia. Uudelleen valmistelun lähtökohtana oli, että rakennuskustannukset eivät saa ylittää investointiohjelmassa esitettyä 250 000 euroa. Rakenteita, varusteita ja valaistusta tarkasteltiin uudestaan, ja puistorakentamisen kustannusarvio saatiin puristettua 246 000 euroon. Lautakunta hyväksyi suunnitelman joulukuussa.

Noin hehtaarin suuruinen puisto rakennetaan Kinakujansillan ja Nahkurinsillan väliseen Tourujoen rinteeseen. Tavoitteena on saada puisto valmiiksi ensi kesän Tourujoen yöhön. Tourujoen puisto on osa Suomi 100 -hanketta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .