Toverista apu ruoka-alan verkostoitumiseen – Jyväskylän yliopistolla kehitetty palvelu yhdistää yrittäjiä

Jyväskylän yliopistolla kehitetty järjestelmä auttaa sekä yrittäjiä, että kiertotaloutta.

Jyväskylän yliopiston Food Studies-ruokatyöryhmä on avannut uuden, Toveri-nimisen verkkopalvelun tarkoituksenaan helpottaa keskisuomalaisten ruoka-alan toimijoiden verkostoitumista.

– Palvelun avulla viljelijät, yrittäjät, ruokapalveluosaajat ja muut ruoka-alan toimijat voivat löytää yllättäviäkin kumppanuuksia, joiden avulla he pystyvät lisäämään toiminnan kannattavuutta ja tekemään siitä kiertotalouden mukaista, kertoo Emma Kynkäänniemi.

Kynkäänniemi toimii koordinaattorina Jyväskylän yliopiston ja Sitran yhteisessä Proteiinipiilaakso-hankkeessa, johon myös Toveri kuuluu.

– Oman yrityksen tiedot tai kiertotalousteon voi syöttää palveluun tulevien yhteistyökumppaneiden nähtäville ja myös kertoa, mihin konkreettiseen haasteeseen itse kaipaisi yritystoiminnassaan ratkaisua tai millainen yhteistyö kiinnostaisi, Kynkäänniemi sanoo.

Hankkeen aikana yhteistyöviljelijöitä ja -yrityksiä onkin autettu löytämään heidän toiminnastaan ja tuotannon sivutuotteista kiinnostuneita yhteistyökumppaneita. Kynkäänniemi selittää esimerkiksi öljyhampun varsille löytyneen uutta käyttöä.

– Luotujen verkostojen ansiosta esimerkiksi Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian luovan alan opiskelijat saavat kokeilla hampun vartta sisustustuotteiden materiaalina, ravintola Sohwissa on tarjolla herkullista hamppukastiketta ja Muuramen ruokapalveluissa hamppua lisätään punajuurilaatikkoon.

Kaikki tämä edistää kiertotaloutta, ja samantyyppisiä ratkaisuja etsitään myös maito- ja lihatiloille.

Vuoden mittaisessa Proteiinipiilaakso-hankkeessa ei ehditä ratkaisemaan kaikkia ruokajärjestelmän haasteita. Toveri-palvelu onkin kehitetty takaamaan jo tehdylle työlle jatkuvuus keskisuomalaisessa yritysmaailmassa.

– Ruokajärjestelmän yrittäjillä on paljon tietoa, jonka jakaminen hyödyttäisi koko Keski-Suomea. Kiertotalouden mukainen järjestelmä rakennetaan yritysten välisessä yhteistyössä, Kynkäänniemi painottaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .