Trafi: Mopokorttiuudistus parantanut liikenneturvallisuutta

Mopokortin tiukentuneet vaatimukset ovat lisänneet turvallisuutta liikenteessä, arvioidaan Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista.

Vuodesta 2011 alkaen mopokortin saadakseen on pitänyt osallistua teoria- ja ajo-opetukseen sekä suorittaa teoriakoe. Lisäksi täytyy läpäistä mopon käsittelykoe.

Trafin mukaan opetuksen ja käsittelykokeen tultua pakolliseksi ovat sekä kuolemaan johtaneet onnettomuudet että loukkaantumiset olleet koko ajan laskussa. Kuolleiden mopoilijoiden määrä on laskenut kuudesosaan pahimmista vuosista, ja loukkaantuneiden määrä on laskenut 40 prosenttia. Liikenneturvan mukaan viimeisen kolmen vuoden aikana on kuollut keskimäärin viisi ja loukkaantunut 700 mopoilijaa vuosittain.

Mopokortti on myönnetty jo yli 440 000 nuorelle. Mopokortin suorittaneista 42 prosenttia on tyttöjä ja 58 prosenttia poikia.

Autokoululiiton mukaan autokoulussa suoritettu mopokortti maksaa viranomaiskuluineen noin 550 euroa. Kustannuksia saa alennettua, jos vanhempi suorittaa lupaopettajan kokeen ja opettaa lastaan. Tällöin hinnaksi tulee viranomaiskuluineen noin 350 euroa. Ennen vuotta 2011 mopokortin sai pelkän teoriakokeen suoritettuaan huomattavasti halvemmalla.

Mopoauton ajo-oikeutta ei ole enää saanut tavallisella mopokortilla 19. tammikuuta 2013 lähtien, vaan se vaatii oman korttinsa. Mopoautoilijat suorittavat oman kurssinsa päätteeksi ajokokeen liikenteessä.