Transsukupuolisuus poistuu mielenterveyshäiriöiden listauksesta

Maailman terveysjärjestö WHO on poistanut transsukupuolisuuden mielenterveyshäiriöiden luettelostaan. Muutos tulee kansainväliseen ICD-11 -terveysluokitusjärjestelmään. Transsukupuolisuudessa on kyse siitä, ettei henkilön sukupuoli vastaa sitä sukupuolta, johon hän on syntynyt.

Transsukupuolisuus määritellään tulevassa järjestelmässä nimellä sukupuoliristiriita, ja se löytyy seksuaaliterveyteen liittyvien terveydentilojen alta.

SETA ry:n Transtukipisteen johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuska sanoo, että jatkossa trans- ja muunsukupuolisuutta ei enää erotella toisistaan.

– Sukupuoliristiriidassa ihminen kärsii kehollisuudestaan. Kun tietyt kriteerit täyttyvät, ihminen saa hoitoa, hän sanoo.

Uudistettu tautiluokitusjärjestelmä esitetään WHO:n mukaan jäsenvaltioiden hyväksyttäväksi Maailman Terveyskokouksessa vuonna 2019, ja sen on tarkoitus astua voimaan vuoden 2022 alusta.

Huuska näkee muutoksen erittäin merkittävänä.

– On 100 vuotta kestänyt jatkumo nähdä erilaiset sukupuoli-identiteetit häiriönäkökulmasta. ICD-11 vahvistaa, että lääketieteen käsitys on muuttunut.

Huuska toivoo, että muutos heijastuisi ajan kuluessa myös lainsäädäntöön. Nykyinen translaki edellyttää sukupuolen juridisen vahvistamisen ehtona lisääntymiskyvyttömyyttä. Juridinen vahvistaminen vaatii myös psykiatrisen lausunnon.

– Olisi tärkeää, että muutos näkyisi pian myös lainsäädännössä hoitoa saavan ihmisen itsemääräämisoikeuden vahvistumisena. Lisäksi se, että jatkossa ei varsinaisesti eritellä sukupuoli-identiteettejä toisistaan, vahvistaa, että tarvittaessa myös muunsukupuolisia voidaan hoitaa.

Huuska uskoo, että muutoksella on vaikutuksia lisäksi esimerkiksi psykoterapiatyöhön.

– Vielä jonkin verran on liikkeellä vanhanaikaisia ajatuksia, että sukupuolen moninaisuus ja erilaiset kokemukset olisivat häiriöitä tai patologioita, jotka liittyisivät esimerkiksi menneisyyden traumoihin ja jotka pitäisi korjata. Sukupuolen moninaisuus voidaan alkaa nähdä tavallisena asiana, jolla voi olla myös myönteinen merkitys ihmisen elämässä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .