Trooppiset sairaudet ovat piinallisia tuomisia

Kaukokohteet vetävät suomalaisia aiempaa enemmän puoleensa. Trooppisen sairauden saaneita potilaita nähdään yhä useammin myös Helsingin yliopistollisen sairaalan Hyksin infektiosairauksien klinikalla.

Etenkin Intian matkailijoita sairastuu sitkeisiin suolistosairauksiin, joita aiheuttaa esimerkiksi giardia-alkueläin. Afrikassa riskinä on saada malaria, jos estolääkityksestä ei ole huolehdittu. Kaakkois-Aasiassa, Intiassa ja Etelä-Amerikassa dengue-virus on malariaa yleisempi kuumeen syy.

Tavallisimpia tuomisia ovat kuitenkin tutut matkaripuli ja hengitystieinfektiot. Ripulikin voi pahimmillaan viedä ihmisen huonoon kuntoon, sanoo infektiolääkäri Heli Siikamäki Hyksin Auroran sairaalasta.

- Useimmiten matkaripuli paranee nopeasti tehokkaalla nestehoidolla. Joskus joudutaan käyttämään antibiootteja.

Vakavimpia sairauksia hoidetaan yliopistosairaalassa. Usein kyse on epäselvistä kuumetaudeista.

Lavantautitapauksia on Suomessa kymmenkunta vuodessa, pikkulavantautia saman verran. Lavantauti on vakava kuumetauti, joka vaatii parin viikon suonensisäisen antibioottihoidon.

 

Malariariski koskee erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa käyneitä. Sairastuneiden määrä on pysynyt Suomessa melko tasaisena. Viime vuonna malaria diagnosoitiin 39 ihmisellä. Vakavissa tapauksissa potilas ei yleensä ole hakeutunut ajoissa hoitoon.

- Malaria voi puhjeta pitkänkin aikaa kotiinpaluun jälkeen. Sen sijaan dengue-kuumeessa itämisaika on niin lyhyt, alle viikon, että sitä ehditään sairastaa jopa matkan aikana.

Tropiikissa ja subtropiikissa on yleistynyt chikungunya-virus, joka leviää hyttysen piston välityksellä denguen ja malarian tapaan. Se on dengueta muistuttava kuumetauti, johon liittyy pitkittyneitä niveloireita.

Sairaalassa ulkomailla ollut matkailija voi tuoda mukanaan lääkkeille vastustuskykyisiä bakteereja.

Matkalta voi tarttua myös ihotauteja, kuten sieni- ja bakteeri-infektioita. Eksoottisempi vaiva on ihon alla vaeltava sukkulamadon toukka, joka ei ole vaarallinen mutta kutisee ankarasti.