Tuhannet haluavat ilotulitteet pois tavisten käsistä: "Tässä ollaan kolmen asian vuoksi liikkeellä"

Jo yli 12 000 suomalaista toivoo rajoja räiskeelle eli on allekirjoittanut samannimisen kansalaisaloitteen, jonka tavoite on rajata suurin osa ilotulitteista vain ammattikäyttöön.

– Olemme tosi onnellisia siitä, että tämä on lähtenyt niin hyvin käyntiin. Tälle oli selvästi tilausta, kommentoi puheenjohtaja Hannele Luukkainen Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry:stä.

Samoilla linjoilla on Suomen Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila.

– Alku on mukavan positiivinen. Kampanjaa on tarkoitus jatkaa ja uudenvuoden tienoissa tulee uutta piikkiä. Toiveikkaina olemme, että 50 000 saataisiin kasaan.

Kampanja "tykittää" uutenavuotena

Usean eri järjestön yhteinen kansalaisaloite "Rajat räiskeelle" avattiin tiistaina 4. joulukuuta. Virallinen otsikko on "Lakialoite F2 ja F3 luokkiin kuuluvien pyroteknisten tuotteiden käytön rajoittamiseksi".

Luukkaisen mukaan kampanja "tykittää" uudenvuoden alla ja sen jälkeen, kun haitat ovat parhaiten ihmisten nähtävillä.

12 000 nimeä on varsin mallikas alku kansalaisaloitteelle. Esimerkiksi kuukautta aiemmin avattuun susipolitiikan muutosta vaativaan aloitteeseen on kertynyt tähän mennessä runsaat 6 000 allekirjoitusta. Toisaalta dieselveron poistoa vaatinut aloite saavutti eduskuntakäsittelyyn vaadittavan 50 000 allekirjoituksen rajan päivässä.

Kuluttajille enää lähinnä tähtisädetikkuja

Jos aloite menisi sellaisenaan läpi eduskunnassa, kuluttajille ei enää myytäisi tähtisädetikkuja ja pieniä paukkupommeja isompia ilotulitteita.

– Tässä ollaan kolmen asian vuoksi liikkeellä: ihmiset, eläimet ja luonto. Lääkäriliitolle ovat eläintenkin asiat tärkeitä, mutta tässä olemme liikkeellä ennen kaikkea ihmisten asialla, Halila sanoo.

Hän kertoo omankin koiransa olevan uutenavuotena kauhuissaan.

Aloitteessa kerrotaan, että tarkoituksena on muun muassa vähentää ilotulitteista johtuvia silmä- ja muita vammoja sekä tulipaloja, lievittää eläinten stressiä ja hillitä ilotulittamiseen liittyvää ympäristön kuormittamista.

Nimiä kerätään puoli vuotta

Järjestöt aikovat Luukkaisen mukaan kerätä nimiä puolen vuoden ajan riippumatta siitä, missä vaiheessa 50 000 nimeä mahdollisesti tulee täyteen.

Jos aloite saa allekirjoitukset kasaan, se luovutettaneen vasta seuraavalle eduskunnalle.

Kampanjassa ovat mukana Allergia-, iho- ja astmaliitto, Helsingin Eläinsuojeluyhdistys HESY, Kuuloliitto, Näkövammaisten liitto, Opaskoirayhdistys, SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto, Suomen Eläinlääkäriliitto, Suomen Eläinoikeusjuristit, Suomen Hippos, Suomen Kennelliitto, Suomen Kissaliitto, Suomen Lääkäriliitto, Suomen Palovammayhdistys ja Suomen Ratsastajainliitto.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .