Tuhannet jyväskyläläiset saavat kakkapurkin kotiinsa – suolistosyövän seulontapilotti alkaa

Suomessa käynnistyy huhtikuun alussa suolistosyöpien seulontapilotti, jossa myös Jyväskylä on mukana. Ensimmäisenä pilotti käynnistyy Tampereella ja Orivedellä, ja toukokuussa myös Jyväskylä aloittaa seulonnat.

Käytännössä seulonta tarkoittaa sitä, että 60-, 62-, 64- ja 66-vuotiaat jyväskyläläiset saavat kotiinsa kirjeitse tiedon asiasta, näytepakkaukset ja ohjeet. Seulonnassa on pilottivaiheessa mukana noin 6 500 kaupunkilaista.

– Toivomme tietysti, että mahdollisimman moni testin saanut käyttää tilaisuuden hyväkseen ja osallistuu seulontaan. Vaiva on kuitenkin melko pieni hyötyihin nähden, toteaa Syöpäjärjestöjen seulontajohtaja Tytti Sarkeala tiedotteessa.

Seulontanäyte otetaan itse kirjeen mukana tulevan seulontatestin avulla. Testi tehdään WC-käynnin yhteydessä sivelemällä testitikkua ulosteessa. Tämän jälkeen testitikku suljetaan putkiloon ja putkilo tikkuineen lähetetään tutkittavaksi laboratorioon.

Syöpäjärjestöt muistuttavat, että suolistosyöpä todetaan usein myöhäisessä vaiheessa, koska sen oireet ovat usein epämääräisiä tai puuttuvat kokonaan. Seulontojen avulla syöpä löytyy varhaisemmassa vaiheessa, jolloin potilaan ennuste on parempi, hoito vähemmän aggressiivista ja kustannukset pienemmät.

 

– Syöpäjärjestöjen tavoitteena on, että suolistosyövän seulonta kattaa lähivuosina kaikki 60–74-vuotiaat suomalaiset, Sarkeala kertoo.

Suolistosyöpä on yksi yleisimmistä syövistä sekä naisilla että miehillä. Suomessa todetaan vuosittain yli 3 000 uutta suolistosyöpää ja siihen kuolee noin 1 200 henkeä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .