Tuhansia uusia aloituspaikkoja korkeakouluihin

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut saavat tuhansia uusia aloituspaikkoja lähivuosina. Väliaikaisella opiskelijamäärän kasvattamisella pyritään purkamaan korkeakoulujen hakijasumaa.

Paikkalisäyksestä päätettiin viime viikolla hallituksen kehysriihessä. Perimmäisenä tavoitteena on nuorten työurien pidentäminen.

Hallitus rahoittaa hanketta 123 miljoonalla eurolla vuosina 2014–2022. Aloituspaikkoja lisätään tänä vuonna sekä vuosina 2015 ja 2016. Sen jälkeen rahoitus käytetään valittujen opiskelijoiden opintojen loppuunsaattamiseen.

–Hallituksen linjauksen mukaan aloituspaikkoja lisätään tulevaisuuden työvoimatarpeen kannalta oleellisilla aloilla. Käytännössä se tarkoittaa aloja, joissa on työvoimakysyntää ja tulevaisuuden kasvupotentiaalia, linjaa ylijohtaja Tapio Kosunen opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osastolta.

Enemmistö paikoista yliopistoihin

Alustavassa valmistelussa aloituspaikkoja on kaavailtu lisää ainakin luokanopettajakoulutukseen, rakennusalalle, sosiaali- ja terveysalalle sekä kauppa- ja oikeustieteisiin.

–Lisäksi uusia kasvualoja on monenlaisia, esimerkiksi kaivannaisala ja meriklusteri. Aloitamme ministeriössä vielä tällä viikolla harkinnan, jossa katsotaan mille aloille paikat loppujen lopuksi tulevat, Kosunen kertoo.

Valmistelulla on melkoinen kiire, sillä opiskelijamääriä on tarkoitus kasvattaa jo tänä vuonna. Kevään yhteishaku syksyllä alkaviin opintoihin korkeakouluissa päättyi taas jo tiistaina.

–Opintoihin pyritään valitsemaan pääasiassa sellaisia hakijoita, joilla ei ole ennestään opinto-oikeutta korkeakoulussa.

Potentiaalisia hakijoita on paljon, sillä OKM:n tilastojen mukaan Suomessa on 40000–60000:n korkeakouluun halajavan reservi. Tällä joukolla opiskelupaikan saanti kestää keskimäärin 2–3 vuotta ja nyt tuota aikaa pyritään lyhentämään.

Kosunen ei halua vielä arvioida tarkkaan, montako aloituspaikkaa kehysriihen rahoituksella saadaan.

–Enemmistö paikoista tulee kuitenkin yliopistoihin.

Käytännössä prosessi etenee siten, että OKM valitsee alat, mihin opiskelijoita lisätään. Sen jälkeen kiinnostuneet yliopistot ja korkeakoulut voivat hakea itselleen rahoitusta aloituspaikkojen lisäämiseen.

Lue lisää torstain 3.4.2014 paperilehdestä.