Tuhansilla suomalaisilla autismikirjon häiriö – riski syrjäytyä suuri

Autismi- ja Aspergerliitto vaatii linjauksia siitä, miten autismikirjon henkilöt otetaan paremmin huomioon sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Joka sadannella ihmisellä on autismin kirjon häiriö. Se tarkoittaa Suomessa vähintään 54 000 henkilöä, kertoo Autismi- ja Aspergerliitto.

Autismin kirjon häiriö on neurobiologinen keskushermoston kehityshäiriö. Kirjoon lukeutuvat autismi, Aspergerin oireyhtymä, Rettin oireyhtymä, disintegratiivinen kehityshäiriö sekä epätyypillinen autismi. Pelkän autismin sijaan usein puhutaan laajemmin juuri autismin kirjosta.

Autismikirjon henkilöillä on suuri riski syrjäytyä.

– Vaikka autismin tunnettuus on lisääntynyt, autismikirjon henkilöillä on edelleen tänä päivänä vaikeuksia saada tarvitsemaansa, monessa tapauksessa elämänpituista tukea ja palveluita, päästä koulutukseen sekä työllistyä, kertoo Autismi- ja Aspergerliiton puheenjohtaja, ohjaava opettaja Päivi Norvapalo.

Norvapalo vaatii päättäjiltä linjauksia siitä, miten autismikirjon henkilöiden tuen ja palveluiden tarpeet saataisiin otettua paremmin huomioon sosiaali- ja terveydenhuollossa.

– Meillä ei ole olemassa autismin Käypä hoito -suosituksia, joita tarvittaisiin yhdenvertaisten hoito- ja palvelupolun mahdollistamiseksi eri-ikäisille autismikirjon henkilöille. Meiltä puuttuvat myös autismiin liittyvät kansalliset suositukset ja linjaukset, jollaisia on tehty esimerkiksi naapurimaassamme Ruotsissa.

Vaikka huippututkijoita tai muusikoita

Autismikirjoon sisältyy monenlaisia toimintarajoitteita mutta paljon myös vahvuuksia. Useilla autismin kirjon henkilöillä on oma erityisen mielenkiinnon kohteensa (ekko) tai useampikin. Henkilö voi uppoutua erityisen mielenkiinnon kohteeseensa tuntikausiksi ja pystyy oppimaan aiheesta valtavan määrän hyvin yksityiskohtaistakin tietoa.

Liiton mukaan mikäli erityisen mielenkiinnon kohde osuu yhteen esimerkiksi työn kanssa, autismin kirjon henkilöä perusteellisempaa ja paneutuneempaa työntekijää voi olla vaikea löytää. Autismin kirjon henkilöistä voi tulla ekkojensa kautta esimerkiksi huippututkijoita tai muusikoita.

Finlandia-talo loistaa illalla sinisenä

Tänään lauantaina 2. huhtikuuta vietetään YK:n autismitietoisuuden päivää. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta autismista ja vähentää esteitä, jotka vaikeuttavat autismikirjon henkilöiden osallistumista yhteiskuntaan sen tasavertaisina jäseninä.

Autismi- ja Aspergerliitto on mukana maailmanlaajuisessa Light It Up Blue -kampanjassa, jossa autismitietoisuutta lisätään valaisemalla tunnettuja rakennuksia siniseksi. Suomessa sinisenä loistavat tänään illalla ainakin Finlandia-talo Helsingissä sekä Tampere-talon kahvila Soolo. Viime vuonna yli 18 600 rakennusta ympäri maailmaa hohti sinisenä, muun muassa Empire State Building New Yorkissa, Sagrada Familia -kirkko Barcelonassa ja Kristuksen patsas Rio de Janeirossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.