Tuhopoltoista syyttömänä istuneelle yli 200 000 euron koppikorvaus valtiolta

Mies ehti olla vangittuna lähes kaksi vuotta ennen kuin hän sai hovioikeudesta vapauttavan tuomion.

Tuhopolttojen sarjasta vankilassa syyttömänä liki kaksi vuotta istunut mies saa valtiolta 212 700 euron kärsimyskorvauksen. Ennen vapauttavaa tuomiota mies ehti olla vangittuna 709 päivää, eli niin sanottu koppikorvaus on 300 euroa päivää kohti. Mies vaati valtiolta 876 000 euron korvausta.

Valtiokonttorin lakiasiainpäällikön Pekka Syrjäsen mukaan kärsimyskorvauksen määrä arvioidaan aina tapauskohtaisesti.

– Tässä korottavia tekijöitä olivat vapaudenmenetyksen kesto, epäillyn teon törkeys ja teosta odotettavissa oleva rangaistus, Syrjänen sanoi.

Jo aiemmin syksyllä Valtiokonttori korvasi miehelle vapaudenmenetysajalta ansionmenetyksestä runsaat 100 000 euroa.

Sami Rynö ei itse halua puhua julkisuudessa euromääräisistä summista.

– Mikään raha ei korvaa sitä menetettyä kahta vuotta – erossa oloa lapsesta, menetettyä mainetta, työpaikkoja ja ystäviä, hän korostaa.

Korvaukset liittyvät 2011–2014 tapahtuneisiin tulipaloihin, joiden tahallisesta sytyttämisestä epäiltynä mies istui ensin tutkintavankeudessa ja sen jälkeen Keski-Suomen käräjäoikeuden tuomitsemana vankeusvankina, kunnes Vaasan hovioikeus vapautti hänet syytteistä ja korvauksista viime toukokuussa. Käräjäoikeudesta hän sai viiden vuoden ja neljän kuukauden vankeustuomion sekä maksettavakseen kahden miljoonan korvaukset.

Yhdeksään tulipaloon lukeutuivat muun muassa kunnantalon sekä hoivakodin tuhonneet palot Kannonkoskella, jossa mies toimi myös sivutoimisena palokuntalaisena. Hän oli sammuttamassa osaa paloja, jotka hänen syytettiin käyneen sytyttämässä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .