Tukes: Lumen painamiin johtoihin ei pidä koskea "missään nimessä" – näin tunnistat nollavian

Sähköjohtoihin koskeminen edes apuvälineellä voi olla hengenvaarallista. Katso myös, miten tunnistat nollavian.

Raskas tykkylumi on aiheuttanut runsaasti sähkökatkoja joulun pyhien aikaan etenkin Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa, mutta myös muualla Suomessa.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa, ettei roikkuviin sähköjohtoihin tai niitä painaviin puihin pidä missään nimessä koskea, vaan lumen irrotus on aina sähköyhtiöiden tehtävä. Sähköjohtoihin koskeminen edes apuvälineellä voi olla hengenvaarallista.

Vaurioituneessa sähköverkossa saattaa olla myös niin sanottu nollavika. Nollavika voi rikkoa laitteita tai aiheuttaa hengenvaarallisen sähköisku- tai tulipalovaaran. Nollavian takia sähkölaitteiden kuoret voivat kerätä jopa 400 voltin jännitteen.

Kyseessä voi olla nollavika, jos sähkölaitteet toimivat oudosti, valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin tai jos laitteen metallikuorisesta laitteesta saa sähköiskun, Tukes listaa. Jos nollavikaa epäilee, tällöin sähkö pitää katkaista pääkytkimestä varovasti – sähkökeskuksen metallinen runko voi olla jännitteinen.

Jos sähköverkkojen viat aiheuttavat vaaraa ihmiselle tai omaisuudelle, asiasta voi soittaa hätänumeroon 112. Muussa tapauksessa yhteys pitää ottaa sähköyhtiöön.