Tukes kummastelee EU-komission jouluvalovaroitusta

Turvatekniikan keskus Tukes kummastelee EU-komission varoitusta jouluvalojen vaarallisuudesta. Komissio kertoi tänään, että lähes kolmannes EU:ssa myynnissä olevista jouluvaloista voi aiheuttaa tulipalon tai sähköiskun. Komission varoitus perustuu viidessä EU-maassa tehdyn valvonnan tuloksiin. Suomi ei ollut tutkimusmaiden joukossa.

Tukes pitää Suomessa myynnissä olevia valoja pääosin turvallisina. Vaikka puutteita tarkastuksissa löytyy, ei jouluvalojen laatu ole viime vuosina juuri muuttunut.

Komission mukaan jouluvalojen johdot saattavat esimerkiksi olla liian ohuita kuljettamaansa sähkövirtaa varten, mikä lisää ylikuumenemisen ja tulipalon vaaraa. Myös johtojen kiinnitykset saattavat olla puutteellisia, mikä voi aiheuttaa sähköiskun.

Komissio suosittelee välttämään epäilyttävien tai heikkolaatuisten jouluvalojen käyttöä.

Komission raportti perustuu viidessä jäsenmaassa – Hollannissa, Saksassa, Slovakiassa, Sloveniassa ja Unkarissa – vuosina 2007–09 toteutettuun markkinavalvontahankkeeseen, jonka yhteydessä tutkittiin 196 erihintaista valosarjaa.

Uusimmat

Kotimaa

Tuhatmäärin Jehovan todistajia kokoontui Jyväskylään viikonloppuna – Konventista voi löytää jopa elämänsä rakkauden

Yllättikö sankka sumu autoilijan liikenneympyrässä? Menopeli kyljelleen Kangasniemellä

Neuvostovankeja kohdeltiin maatiloilla yleensä hyvin, tiukat ohjeet eivät uponneet isäntäperheisiin – Tutkimukseen haastateltujen jatkosodan ajan lasten mukaan vankien kanssa syntyi usein ystävyys

Monet perheet kokevat vauvan normaalinkin yöheräilyn ongelmaksi – "Normaali on usein paljon odotettua huonompaa kuin vanhemmat luulevat"

HS: Jutta Urpilainen siirtynee EU-komissaariksi suoraan vanhempainvapaalta, perheeseen tulee toinen lapsi

Hämeenlinnassa paljastetaan väittelyä herättänyt Lotta-patsas

Seinäjoella kaksi nuorta miestä kuollut auton törmättyä puuhun

Kultarantarannassa keskustellaan jälleen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – teemana maailman murros ja Euroopan tulevaisuus, päävieraana Saksan liittopresidentti

Lottopotti nousee juhannukseksi viiteen miljoonaan euroon – katso lauantain oikea rivi tästä

Lääkärinvirat täyttämättä Hankasalmella – kuntalaiset pääsevät marraskuussa lääkäriin palvelusetelillä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.