Tuki maan koulutusjärjestelmälle parasta kehitysapua

Onnistunut tuki kokonaisen maan koulutusjärjestelmälle on esimerkki parhaasta kehityspolitiikasta, ilmenee ulkoministeriön kehityspolitiikkaa koskevasta raportista.

Tuessa koulutukseen yhdistyy raportin mukaan rahallista tukea, poliittista vuoropuhelua, asiantuntemusta ja vaikuttamista. Suomi on onnistunut erityisesti sellaisilla aloilla, joilla se toimii keskeisimpiensä arvojen pohjalta.

–  Yksi tämän raportin olennaisista viesteistä on, että Suomen on jatkossa järkevää keskittyä rajalliseen määrään johdonmukaisia teemoja ja toimintoja. Tuloksellisuus edellyttää pitkäjänteisyyttä niin resurssien kuin painopisteiden osalta, raportissa sanotaan.

Vuoden 2016 merkittävä määrärahaleikkaus on vähentänyt raportin mukaan kehityspolitiikan tuloksia. Leikkaukset kohdistuivat tuntuvasti monenkeskiseen yhteistyöhön, kansalaisjärjestöihin ja henkilöstöön. Ilmastorahoitus supistui erityisen paljon.

Ilmastonmuutoksen torjuntaan on suunnattu uudenlaista rahoitusta, joita ovat kehityspoliittiset finanssisijoitukset ja lainat, joilla pyritään vahvistamaan kehitysmaiden oman talouden kantokykyä ja veropohjan rakentumista.

–  Lahjamuotoisen avun rinnalla finanssisijoitukset lisäävät yhteistyötä yksityissektorin kanssa ja tuovat kestävän kehityksen tueksi tarvittavia yksityisiä rahoitusvirtoja.

Uuden rahoitusmuodon tuloksista ei ole vielä käytettävissä raportoitua tietoa.

Epävakaat olot aiheuttavat vaikeuksia

Raportin mukaan hankalinta tulosten saavuttaminen on siellä, missä olot ovat epävakaita. Sen vuoksi Suomen on otettava nykyistä paremmin huomioon epävakauden aiheuttamat riskit.

–  Hauraissa oloissa hyvä tulos voi olla jo se, että saavutettu kehitys kyetään säilyttämään, eikä tilanne käänny huonompaan suuntaan.

Kaiken kaikkiaan Suomi on saavuttanut kehityspolitiikalle asetettuja tavoitteita verraten hyvin, ja Suomi saa aikaan myönteistä kehitystä, raportissa kehutaan.

Kehityspolitiikan tulosraportti luovutetaan eduskunnalle torstaina. Raportissa arvioidaan Suomen kehityspolitiikkaa ja -yhteistyötä vuosina 2015–2018.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Ex-sisäministeri lisää painetta al-Holin palautuksissa Marinille ja Kulmunille – "Ei ole vain ulkoministerin asia"

Ulkoministeri Haavisto: Tällä hetkellä konkreettista operaatiota al-Holin palautuksista ei ole

Komission vihreä suunnitelma kiristää ilmastotavoitteita ja kertoo, miten niihin on tarkoitus päästä

Entinen pääministeri Rinne on valittu eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi

Vihtavuorelainen perheenäiti oli lähistöllä, kun ruutitehtaalla räjähti – pamauksen syytä selvitetään, alue tutkitaan tarkemmin torstaina

Kaukolämmön jakelussa katkoksia Jyväskylässä – huomenna Mäyrämäki, ensi viikolla Ylioppilaskylä

Helsingin kaupungin asuntotuotannon ex-pomo kohteli alaistaan vähättelevästi ja loukkaavasti – myös kaupungille tuomio työturvallisuusrikoksesta

Yli 2,6 miljoonaa euroa apurahoja Jyväskylän yliopistoon – katso kaikki Koneen Säätiön apurahojen saajat tästä

Hallituspuolueiden kansanedustajat eri linjoilla al-Holin suomalaisten asiassa: Könttä (kesk.) vastustaa kotiuttamista – "Suomeen ei pidä terroristeja tuoda ollenkaan"

Lapsiasiavaltuutettu moittii Suomea hidastelusta lasten palautuksissa al-Holista – "Prosessi on ollut tuskaisen hidas"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.