Tukiin ja etuuksiin leikkauksia vuodenvaihteessa

Moniin tukiin ja etuuksiin on tullut muutoksia vuodenvaihteessa. Kansaneläkeindeksiin sidotut etuudet pienenevät ja työttömyysturvan ehtoja tiukennetaan.

Kansaneläkeindeksiä leikataan 0,85 prosenttia viime vuoden tasosta. Se johtaa leikkauksiin muun muassa vammaisetuuksissa, peruspäivärahassa, työmarkkinatuessa ja lapsikorotuksessa. Rintama- ja veteraanilisät säilyvät ennallaan.

Työttömyysturvan enimmäiskesto lyhenee 500 päivästä 400 päivään. Jos työhistoriaa on enintään 3 vuotta, jää enimmäiskesto 300 päivään. Myös korkeakouluopiskelijoiden opintoraha laskee.

Perustoimeentulotuki siirtyi vuodenvaihteessa kunnilta Kelan hoidettavaksi. Tuen ehdot ja määrä säilyvät ennallaan ja kunnan sosiaalitoimistoille jää edelleen mahdollisuus myöntää täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea.

Lapsilisät eivät ole indeksiin sidottuja, mutta niihin on myös tulossa leikkaus, joka vuodessa on vajaat 10 euroa lasta kohden.

Vuodenvaihteessa Suomessa on käynnistynyt 2 000 henkilön laajuinen perustulokokeilu, jolla halutaan selvittää, voisiko sosiaaliturvaa muuttaa yksinkertaisemmaksi ja paremmin työhön kannustavaksi.

Uusimmat

Kotimaa

Kankaan piippuun asennettu antennirypäs herättää harmitusta Jyväskylässä – Keski-Suomen museon amanuenssi: "Eihän se mikään kaunis lisä ole"

Nelostien uudet kameratolpat tulevat harkiten paikoille, joissa onnettomuusriski on suuri

Myrskytuuli katkaissut sähköt sadoilta ihmisiltä Keski-Suomessa, korjaustyöt jatkuvat iltaan – "Odotettua parempi tilanne"

Keskusta haluaa kotiapua lapsiperheille sekä joustoa perusturvan tilkkutäkkiin

Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa

Valtralla pääsee lokakuussa pikatyöhaastatteluun – yhtiö hakee yhteistyöllä osaajia traktorituotantoon

Kirkkopuiston pysäköintilaitoksen rakennusluvat vetämään ensi viikolla – katso näyttävistä havainnekuvista, miten kiistelty parkkiluola muuttaa keskustaa

Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa – Sipilän mukaan keskustasta on luotu iljettäviä mielikuvia

Pääministeri Juha Sipilä Jyväskylässä: Keskusta maalattiin arvonurkkaan luottamusäänestyskeskustelun yhteydessä

Jäikö pakastin tyhjäksi kesän herkuista? – Paviljongilla järjestettäviltä Wemmin markkinoilta saa lähiruokaa ja käsitöitä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.