Tuleva hallitus tekee EU-politiikkaa kansallisen edun nimissä

Hallitusneuvottelujen EU-linjauksessa vaaditaan, että Suomen nettomaksuosuuden on oltava kohtuullinen ja oikeudenmukainen, ja Suomen taloustilanne on huomioitava. EU:n talouspoliittista koordinaatiota ei tule syventää siten, että se laajentaa yhteisvastuuta.

Tuleva hallitus suhtautuu kielteisesti Suomen vastuiden kasvattamiseen eurokriisin hoidossa. Ensisijaisesti pitää käyttää kansallisia toimia ja toissijaisesti sijoittajavastuuta. Euroopan vakausmekanismia voidaan käyttää vain nykyisen kapasiteetin ja pääomarakenteen puitteissa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoi hallitusneuvottelijoiden tiedotustilaisuudessa, että EU-politiikkaa tehdään kansallisen edun näkökulmasta.

Ulko- ja turvallisuuspoliittisessa linjauksessa hallitusneuvottelijat toteavat, että Suomi on sotilasliittoihin kuulumaton maa, joka toteuttaa käytännönläheistä kumppanuutta Naton kanssa. Suomi myös ylläpitää mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä.

– Nato-linjauksessa palattiin vuoden 2007 optioon, kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb totesi hallituskolmikon tiedotustilaisuudessa.

Linjauksessa todetaan, että erityisesti Ukrainan kriisin seurauksena Euroopan ja Itämeren alueen turvallisuustilanne on heikentynyt.

Venäjän ja EU:n keskinäissuhteiden ja yhteistyön parantaminen vahvistaisi koko Euroopan turvallisuutta ja taloutta. Tämän yhteistyön tulee kuitenkin perustua kansainvälisen oikeuden ja kansainvälisten sitoumusten kunnioittamiseen.

Hallitusneuvottelujen maahanmuuttolinjauksessa halutaan pitää kiintiöpakolaisten määrä ainakin viime vuosien tasolla.

Maahanmuuton halutaan olevan hallittua. Osallistuminen YK:n tai EU:n terroristijärjestöksi luokitteleman organisaation toimintaan kriminalisoidaan.

EU-alueen ulkopuolisen työvoiman tarveharkintaa lievennetään, kun se on työllisyyden ja julkistalouden kannalta perusteltua. Yrityskohtaisesti voidaan mahdollistaa erityisosaajien nopeampaa työllistämistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tässä ovat hallitusneuvotteluiden työryhmät: mukana monta keskisuomalaista

SDP:n Lindtman: Suomen linja pysyy ennallaan

Linjauksia julki – katso kaikki tästä