Tulevaisuuden metsissä kasvaa myös luksustuotteita – esimerkiksi tämän teen kilohinta 960 euroa

Luonnontuotteiden satovaihteluiden hallitseminen on viljelyn tärkein ratkaistava ongelma.

Luonnonvarakeskus (Luke) uskoo, että tulevaisuudessa suomalaisissa metsissä kasvatetaan paitsi puita myös metsämarjoja ja -sieniä.

Marjoja ja sieniä kerätään toki jo nyt myyntiin, mutta Luke pitää ammattimaista viljelyä seuraavana askeleena. Luonnontuotteet saattavatkin olla seuraava suomalainen vientivaltti, sillä luonnontuotteiden kysyntä on maailmalla kasvussa. Erityisesti Aasiassa ollaan kiinnostuneita luonnontuotteista, sillä monilla katsotaan olevan terveysvaikutusten lisäksi lääkinnällisiä vaikutusta.

Luonnontuotteiden viljelyn ja myynnin kannalta on tärkeää, ettei tuotteiden toimituksiin tule katkoksia. Satovaihteluita pitäisi pystyä hallitsemaan.

– Tähän on ratkaisuna marjojen ja sienten viljely tai puoliviljely. Puoliviljelyssä satotasoa pyritään nostamaan luontaisilla kasvupaikoilla. Metsän kierron eri vaiheissa on mahdollista harjoittaa puoliviljelyä ilman, että siitä on haittaa puuntuotannolle, vanhempi tutkija Henri Vanhanen Lukesta suunnittelee.

Esimerkiksi mustikkasatoa voidaan parantaa ottamalla huomioon kasvin tarpeet metsänkäsittelyssä. Suurin ongelma on kuitenkin mustikan kukinta-aika. Jos on kylmää, eivät pölyttäjät lennä ja sato on menetetty.

– Pölytyspalvelulla on saatu huomattavia lisiä marjasatoihin. Pölytyspalvelussa erakko- ja kesymehiläisten pesiä viedään hyvien mustikkapaikkojen tuntumaan ennen kukinnan alkamista, Vanhanen sanoo.

Metsän todellisia luksustuotteita ovat erikoissienet, kuten pakurikääpä ja lakkakääpä. Jalostamalla lahottajasieni pakurikäävästä pakuriteetä, siitä maksetaan parhaimmillaan 960 euroa kilolta.

– Ja mikä parasta, pakuri- ja lakkakääpien viljely ei edellytä isoja investointeja, Vanhanen toteaa.

Pakurikääpää voi viljellä elävissä puissa, lakkakääpä kasvaa kuolleissa puissa. Molempia voidaan viljellä rinnan puuntuotannon kanssa.

Myös villiruoan suosio kasvaa. Suomessa kerätään jo nyt runsaasti metsämarjoja ja -sieniä, jotka täyttävät villiruoan kriteerit, mutta sitä ei ole osattu hyödyntää markkinoinnissa.

Suomalaisten luonnontuotteiden uskotaan pärjäävän raaka-aineiden erinomaisten ravintoarvojen, puhtauden, luotettavan alkuperän ja toimitusvarmuuden ansiosta.

Luken mukaan suomalaisten ei kannata yrittää kilpailla markkinoilla hinnalla tai määrällä, vaan laadulla ja pitkälle jalostetuilla tuotteilla. Suomesta viedään pakastekuivattua mustikkaa Japaniin, josta siitä valmistetaan näköä parantavia kapseleita. Suomalaisten kannattaisi iskeä satojen miljoonien eurojen markkinoille, eikä vain tyytyä raaka-aineen vientiin.