Tulevaisuuden metsissä kasvaa myös luksustuotteita – esimerkiksi tämän teen kilohinta 960 euroa

Luonnontuotteiden satovaihteluiden hallitseminen on viljelyn tärkein ratkaistava ongelma.

Luonnonvarakeskus (Luke) uskoo, että tulevaisuudessa suomalaisissa metsissä kasvatetaan paitsi puita myös metsämarjoja ja -sieniä.

Marjoja ja sieniä kerätään toki jo nyt myyntiin, mutta Luke pitää ammattimaista viljelyä seuraavana askeleena. Luonnontuotteet saattavatkin olla seuraava suomalainen vientivaltti, sillä luonnontuotteiden kysyntä on maailmalla kasvussa. Erityisesti Aasiassa ollaan kiinnostuneita luonnontuotteista, sillä monilla katsotaan olevan terveysvaikutusten lisäksi lääkinnällisiä vaikutusta.

Luonnontuotteiden viljelyn ja myynnin kannalta on tärkeää, ettei tuotteiden toimituksiin tule katkoksia. Satovaihteluita pitäisi pystyä hallitsemaan.

– Tähän on ratkaisuna marjojen ja sienten viljely tai puoliviljely. Puoliviljelyssä satotasoa pyritään nostamaan luontaisilla kasvupaikoilla. Metsän kierron eri vaiheissa on mahdollista harjoittaa puoliviljelyä ilman, että siitä on haittaa puuntuotannolle, vanhempi tutkija Henri Vanhanen Lukesta suunnittelee.

Esimerkiksi mustikkasatoa voidaan parantaa ottamalla huomioon kasvin tarpeet metsänkäsittelyssä. Suurin ongelma on kuitenkin mustikan kukinta-aika. Jos on kylmää, eivät pölyttäjät lennä ja sato on menetetty.

– Pölytyspalvelulla on saatu huomattavia lisiä marjasatoihin. Pölytyspalvelussa erakko- ja kesymehiläisten pesiä viedään hyvien mustikkapaikkojen tuntumaan ennen kukinnan alkamista, Vanhanen sanoo.

Metsän todellisia luksustuotteita ovat erikoissienet, kuten pakurikääpä ja lakkakääpä. Jalostamalla lahottajasieni pakurikäävästä pakuriteetä, siitä maksetaan parhaimmillaan 960 euroa kilolta.

– Ja mikä parasta, pakuri- ja lakkakääpien viljely ei edellytä isoja investointeja, Vanhanen toteaa.

Pakurikääpää voi viljellä elävissä puissa, lakkakääpä kasvaa kuolleissa puissa. Molempia voidaan viljellä rinnan puuntuotannon kanssa.

Myös villiruoan suosio kasvaa. Suomessa kerätään jo nyt runsaasti metsämarjoja ja -sieniä, jotka täyttävät villiruoan kriteerit, mutta sitä ei ole osattu hyödyntää markkinoinnissa.

Suomalaisten luonnontuotteiden uskotaan pärjäävän raaka-aineiden erinomaisten ravintoarvojen, puhtauden, luotettavan alkuperän ja toimitusvarmuuden ansiosta.

Luken mukaan suomalaisten ei kannata yrittää kilpailla markkinoilla hinnalla tai määrällä, vaan laadulla ja pitkälle jalostetuilla tuotteilla. Suomesta viedään pakastekuivattua mustikkaa Japaniin, josta siitä valmistetaan näköä parantavia kapseleita. Suomalaisten kannattaisi iskeä satojen miljoonien eurojen markkinoille, eikä vain tyytyä raaka-aineen vientiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Ex-sisäministeri lisää painetta al-Holin palautuksissa Marinille ja Kulmunille – "Ei ole vain ulkoministerin asia"

Ulkoministeri Haavisto: Tällä hetkellä konkreettista operaatiota al-Holin palautuksista ei ole

Komission vihreä suunnitelma kiristää ilmastotavoitteita ja kertoo, miten niihin on tarkoitus päästä

Entinen pääministeri Rinne on valittu eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi

Vihtavuorelainen perheenäiti oli lähistöllä, kun ruutitehtaalla räjähti – pamauksen syytä selvitetään, alue tutkitaan tarkemmin torstaina

Kaukolämmön jakelussa katkoksia Jyväskylässä – huomenna Mäyrämäki, ensi viikolla Ylioppilaskylä

Helsingin kaupungin asuntotuotannon ex-pomo kohteli alaistaan vähättelevästi ja loukkaavasti – myös kaupungille tuomio työturvallisuusrikoksesta

Yli 2,6 miljoonaa euroa apurahoja Jyväskylän yliopistoon – katso kaikki Koneen Säätiön apurahojen saajat tästä

Hallituspuolueiden kansanedustajat eri linjoilla al-Holin suomalaisten asiassa: Könttä (kesk.) vastustaa kotiuttamista – "Suomeen ei pidä terroristeja tuoda ollenkaan"

Lapsiasiavaltuutettu moittii Suomea hidastelusta lasten palautuksissa al-Holista – "Prosessi on ollut tuskaisen hidas"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.