Tuli levisi räjähdysmäisesti: Evakuoitu 48 ihmistä ja kissa

Kilpisjärven koulun tulipalo sai alkunsa rakennuksen viereen pysäköidystä asuntoautosta, josta liekit levisivät nopeasti koko rakennukseen.

Päivystävän palomestarin Pekka Väliheikin mukaan palo levisi asuntoautosta räjähdysmäisesti rakennukseen. Auto oli parkkeerattu koulun viereen. Sammutustöihin osallistui pelastuslaitoksen yksiköitä Muoniosta ja Enontekiöltä sekä sammutusyksiköitä Norjan puolelta.

Tulipalossa ei sattunut henkilövahinkoja. Palomestarin mukaan rakennuksesta evakuoitiin sinne majoittuneet 48 ihmistä. He olivat saapuneet paikalliseen pilkkikilpailuun. Talosta saatiin turvaan myös yksi kissa.

Päivystävä palomestari Pekka Väliheikki kertoo, että monelta rakennukseen majoittuneelta paloi koko mukana ollut omaisuus. Ihmiset evakuoitiin ensi hätään paikalliseen ravintolaan, jonne saapui ensihoidon työntekijöitä ja kriisiryhmiä.

"Suuri menetys"

Rakennus oli Kilpisjärven kylän ainoa koulu. Koulussa oli nyt alle 20 oppilasta, kertoo rehtori ja sivistystoimen johtaja Laila Nikunlassi.

– Palossa tuhoutui koko kylän keskus. Oli suuri menetys, Nikunlassi sanoo STT:lle.

Monitoimitalo oli rakennettu 1980-luvun lopulla. Koulun lisäksi talossa oli liikuntahalli, terveysaseman piste, asunto ja seurakunnan alttari. Isoissa tapahtumissa koulu toimi Nikunlassin mukaan myös lisämajoitustilana.

– Saamme kyllä koulun väliaikaistiloihin, kertoo Nikunlassi. Vaihtoehtoina voivat olla esimerkiksi Kilpisjärven biologinen asema tai rajavartiolaitoksen tyhjentyneet tilat.

Palon jälkisammutuksen arvioidaan jatkuvan pitkälle iltapäivään, ja poliisi ja pelastuslaitos tutkivat palon syttymissyytä. Asuntoauton omistajat on tavoitettu.

Kilpisjärven ainut koulu paloi maan tasalle – Sammutusapua Norjasta