Suurpalo tuhosi kompostointilaitosta – jätekeskukselle mittavat vahingot

Jyväskylässä Mustankorkean jätteenkäsittelykeskuksen kompostointilaitos vaurioitui pahoin tiistaina iltapäivällä syttyneessä tulipalossa. Arvion mukaan sammutustyöt jatkuvat jopa läpi yön.

Henkilövahinkoja palossa ei ole sattunut.

Pelastuslaitokselle hälytys suuresta rakennuspalosta Ronsuntaipaleentiellä tuli kello 16.20 ja paikalle hälytettiin runsaasti pelastuslaitoksen yksiköitä. Rakennuksen etuosa oli täyden palamisen vaiheessa, kun pelastuslaitos pääsi paikalle. Palo ehti levitä myös kattorakenteisiin ja se saatiin hallintaan vasta alkuillasta.

Kompostointilaitoksen poistokaasujen puhdistuslaitteistoon kuuluva biosuodatin ja rikkihappopesuri säästyivät palolta ja näin ollen kemikaalivahingoiltakin vältyttiin, Mustankorkea tiedottaa.

"Mittavat vahingot"

Mustankorkea Oy:n toimitusjohtaja Esko Martikaisen mukaan hälytys tuli laitoksen etutilaan, jonne biojätettä ja puhdistamolietettä tuodaan. Henkilöstön mentyä katsomaan palo oli jo levinnyt niin, ettei alkusammutusta ollut mahdollista tehdä.

Toistaiseksi ei kuitenkaan ole tietoa siitä, mikä tulipalon on varsinaisesti sytyttänyt. Myöskään sitä, onko palo lähtenyt jätteestä vai rakenteista, ei vielä tiedetä.

Mustankorkean kompostointilaitoksella käsitellään erilliskerättyjä biojätteitä ja lantaa sekä jätevedenpuhdistamoiden lietteitä. Kompostointilaitoksella käsitellään vuodessa yli 30 000 tonnia jätettä. Laitos on otettu käyttöön vuonna 1998 ja sitä on laajennettu vuonna 2002.

Rakennus ei tuhoutunut kauttaaltaan, mutta Martikaisen arvion mukaan tulipalo vaikuttaa Mustankorkean jätteenkäsittelyyn.

– Aineelliset vahingot eivät ole vielä selvillä, mutta puhumme mittavista vahingoista, Martikainen kertoo.

– Katsomme myöhemmin, mitä jätettä voimme vielä ottaa tänne. Todennäköisesti ainakin osa jätteestä joudutaan ohjaamaan muualle.

Mustankorkean alue suljettiin ja tilat evakuoitiin tulipalon sytyttyä.

STT:n tekemästä interaktiivisesta kartasta näet Mustankorkean jätteenkäsittelykeskuksen sijainnin.

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .