Tulipalotragedia johti suositukseen palovaroittimien lisäämisestä

Kaksi lasta kuoli rivitalopalossa - Onnettomuustutkintakeskus antoi suosituksia kotien turvatoimista.

Koteihin tarvitaan lisää palovaroittimia ja keittiöihin turvallisia liesiä, suosittaa Onnettomuustutkintakeskus. Se julkaisi tiistaina useita suosituksia asuntojen turvallisuuden kohentamiseksi. Taustalla on Raahen Pattijoella viime syyskuussa tapahtunut rivitalopalo, joka johti kahden lapsen kuolemaan.

Keskus suosittaa myös varmistamaan, että hätäpoistuminen uusien pien- ja rivitalojen makuuhuoneista onnistuu. Varatienä pitäisi olla kiinteillä avauskahvoilla varustettu ikkuna, josta pystyy poistumaan.

Nykyvaatimukset edellyttävät, että asunnoissa pitää olla yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60:tä neliömetriä kohden. Tämä ohjaa viranomaisen mukaan muun muassa siihen, että palovaroittimia on kodeissa usein vain yksi.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan tutkimukset osoittavat, että lapset heräävät huonosti palovaroittimiin tai palon ääniin.

Asuntojen keittiöihin olisi puolestaan syytä asentaa sellaiset liedet, joissa ainakin lieden tahaton päälle kytkeytyminen on estetty.

Isä oli päihtynyt

Raahen syyskuinen palo sai alkunsa rivitaloasunnossa, jossa kahvinkeitin oli syttynyt palamaan vahingossa päälle kytkeytyneellä liedellä.

Syttymishetkellä isä ja kolme lasta nukkuivat huoneistossa. Lapsista kaksi, 6- ja 10-vuotiaat, kuolivat palossa.

Onnettomuustutkinnan mukaan perheen isä oli päihtynyt, mikä ilmeisesti myös vaikutti siihen, että lieden kytkeytyminen päälle jäi havaitsematta.

Asunnon keittiössä olleessa palovaroittimessa ei ollut paristoa eikä toisen palovaroittimen toiminnasta ole tietoa.

Isälle syytteet kuolemantuottamuksista

Oulun kihlakunnansyyttäjä Emilia Mourujärvi nosti maaliskuun lopussa syytteen miestä vastaan yleisvaaran tuottamuksesta, kahdesta kuolemantuottamuksesta ja vammantuottamuksesta.

Asia käsitellään Ylivieska-Raahen käräjäoikeudessa, mutta käsittelypäivää ei ole vielä sovittu.

Syytteessä oleva mies on vajaa 50-vuotias, kertoo rikosylikomisario Antti Luoto Oulun poliisilaitoksesta.