Tulli: Hollannista tuotu vähäisiä määriä kananmunajalosteita Suomeen

Munaskandaali: Kuivattuja kananmunatuotteita on tuotu joitakin tuhansia kiloja ja munaproteiinivalmisteita noin 15 000 kiloa.

Hollannista on tuotu Suomeen vähäisiä määriä kananmunajalosteita viime vuonna ja alkuvuoden aikana. Tullista kerrottiin maanantaina, että kuivattua munankeltuaista on tuotu Suomeen 1 200 kiloa ja kuivattuja linnunmunia 1 800 kiloa. Munaproteiinivalmistetta, muna-albumiinia, on tuotu Hollannista yhteensä 15 000 kiloa.

Valvontajohtaja Mikko Grönbergin mukaan lista kattaa Tullin keräämät tiedot kananmunatuotteista. Listalta kuitenkin uupuvat ne tuotteet, jotka mahdollisesti sisältävät kananmunaa, mutta joita ei luokitella kuuluviksi kananmunatuotteisiin.

– Näitä samoja tuotteita tulee myös monista muista maista, eikä voida mitenkään tyhjentävästi ottaa kantaa siihen, mikä näiden tuotteiden hankintaketju on esimerkiksi Keski-Euroopassa ollut.

Tulli on tarkkaillut kananmunatuontia erityisen tarkasti viime viikosta asti, kun Hollannissa ja Saksassa kauppoihin päätyneistä hollantilaisista munista löydettiin korkeita hyönteismyrkkypitoisuuksia. Myöhemmin myrkkymunia on löydetty muistakin maista. Hollannin elintarvikeviranomaiset ovat sulkeneet lähes 140 maatilaa.

Tulli kertoi rauhoittavan tiedon jo perjantaina: Suomeen ei ole tuotu Hollannista kuorellisia munia viime vuonna tai alkuvuodesta. Nyt tutkitaan jalosteiden tuontia.

– Esimerkiksi majoneeseja tutkitaan tällä hetkellä tullilaboratoriossa. Katsotaan nyt sitten, millaiset tulokset niiden osalta saadaan, Grönberg sanoo.

Evira: Jalosteista ei vaaraa ihmisille

Eviran elintarviketurvallisuusjohtaja Leena Räsäsen mukaan vielä ei tiedetä, onko suljettujen tilojen munia käytetty jalosteisiin. Toistaiseksi fiproniili-nimistä myrkkyä on löydetty ainoastaan kokonaisista munista.

– EU:n hälytysjärjestelmään ei kuitenkaan ole tullut yhtään ilmoitusta munajalosteista, Räsänen sanoo.

Vaikka jalosteista löytyisi merkkejä myrkystä, kuluttajien ei tarvitse huolestua.

– Ne määrät, mitä munissa on hyönteismyrkkyä, ei niistä kauhean paljoa jäisi munatuotteisiin. Määrät olisivat niin pieniä, ettei niistä ole ihmisille vaaraa, Räsänen sanoo. 

Sopii lehtiin, ei erillistä loppuversiota, kainaloksi sopii ulkomaan osaston juttu "Munaskandaali kuumottelee nyt jo Ranskaa ja Britanniaa"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Munaskandaali kuumottelee nyt jo Ranskaa ja Britanniaa