Tulli epäilee rikoksia Ahvenanmaan postissa

Postin epäillään maahantuoneen muun muassa luvattomia lääkkeitä - toimitusjohtaja vetoaa tahattomuuteen.

Tulli tutkii epäiltyjä rikoksia Ahvenanmaan postissa. Jomalan Svibyn postiin tehtiin tiistaina iltapäivällä kotietsintä. Lisäksi kuulusteltiin useita ihmisiä ja tehtiin joitain kiinniottoja.

Tulli kertoo tutkivansa törkeää veropetosta, törkeää dopingrikosta, salakuljetusta ja luvatonta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamista.

Ahvenanmaan postin toimitusjohtajan Henrik Lundbergin mukaan tutkinta koskee Authentic Produce -verkkokauppayrityksen tavaroita, joita posti on pakannut ja jakanut.

Tulli takavarikoi noin vuosi sitten Authentic Produce -yrityksen tuotteita Ahvenanmaan postista. Muun muassa luvanvaraisia lääkkeitä epäillään tuodun Suomeen ilman lupaa. Maahantuojana tavaroissa epäillään olleen Ahvenanmaan posti, joka huolehti myös tuontitavaroiden arvonlisäveroista.

Lundbergin mukaan postissa ei ymmärretty, että se katsottaisiin maahantuojaksi tavaroille. Sittemmin posti on alkanut vaatia pakkaus- ja jakelupalvelua käyttäviä asiakkaita itse huolehtimaan arvonlisäveroistaan.

– Tämä oli täysin tahatonta. Pyydämme anteeksi, ettemme ymmärtäneet paremmin, sanoo Lundberg Åland-lehdelle.

Tutkinta jatkuu vielä kuukausia

Tullin mukaan tutkinta on ollut käynnissä useita kuukausia.

Tutkinnanjohtaja Jussi Gustafsson sanoo STT:lle, että tutkinta kestää vielä useita kuukausia. Gustafsson ei halua kertoa tässä vaiheessa muuta kuin sen, että tutkinta on käynnissä.

Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen kertoo, että epäiltyinä on muutamia ihmisiä. Tutkinnasta aiotaan tiedottaa, kun aika on tutkinnan kannalta sopiva.

Tulli on kuulustellut tutkinnassa muun muassa toimitusjohtaja Lundbergia. Åland-lehden mukaan kotietsinnässä otettiin kiinni muun muassa Ahvenanmaan postin varatoimitusjohtaja.

Sekä törkeän veropetoksen että törkeän dopingrikoksen rangaistusasteikko vaihtelee neljästä kuukaudesta neljään vuoteen vankeutta.