Tullin haaviin jäi ennätyssuuri erä dopingaineita – muun muassa anabolisia steroideja, kasvuhormoneja ja testosteronia Kiinasta

Laiton maahantuonti näkyy Suomessa erityisesti hyvien liikenneyhteyksien vuoksi.

Tulli paljasti noin 900 kilon laittoman doping- ja lääkeaineiden kauttakuljetuksen ja tullivarastoinnin viime syksynä. Asiasta tiedotettiin maanantaina. Viranomaiset ovat määritelleet takavarikoitujen dopingaineiden arvon 2,5 miljoonaan euroon. Takavarikko on Tullin mukaan merkittävä ja ennätyssuuri.

Kokonaisuuteen kuului kaikkiaan neljä lähetyserää. Niistä kolme takavarikoitiin marraskuussa Kymenlaaksossa sijaitsevasta tullivarastosta. Neljäs erä oli lähetetty varastosta edelleen Liettuaan, mutta se saatiin pysäytettyä Virossa.

Aineet olivat lähtöisin Kiinasta, josta ne oli toimitettu lentorahtina Suomeen neljässä erässä Saksan, Puolan ja Turkin kautta. Takavarikoidut aineet olivat anabolisia steroideja, kasvuhormoneja, testosteronia ja muita dopinginaineiksi luettavia lääkeaineita.

Kaikki valmisteet olivat laittomia ja valmistettu teollisessa prosessissa ainoastaan dopingkäyttöön. Pakkauksiin merkitty valmistaja ei ollut laillinen tai rekisteröity lääketehdas.

Rikoksista asiassa epäillään Suomessa yhtä henkilöä. Tapaus on siirtymässä syyteharkintaan.

Laittomassa maahantuonnissa hyödynnetään laillisia väyliä

Tapaus on vastaava vuonna 2017 takavarikoidun tuhannen kilon dopingaine-erän kanssa. Senkin arvo oli Tullin mukaan huomattava.

Tullin mukaan dopingaineiden salakuljetuksessa hyödynnetään laillisen ulkomaankaupan järjestelmiä. Tavaroiden kauttakuljetus Suomen kautta muihin maihin ei vaadi lupaa.

Valvontajohtaja Hannu Sinkkosen mukaan laittomaan tarkoitukseen menevien tuotteiden tunnistaminen on tällaisessa järjestelmässä haastavaa. Dopingaineet on tyypillisesti nimetty esimerkiksi vain kulutustavaroiksi.

–  Sama erä menee lukuisan maan ja varaston kautta, ja lopulta erä häviää, Sinkkonen kuvailee STT:lle. Hänen mukaansa takavarikoidut dopingaineet olivat todennäköisesti päätymässä Euroopan markkinoille ja varsin laajalle käyttäjäjoukolle.

Suomessa dopingtuotteiden maahantuonti näkyy Sinkkosen mukaan erityisesti hyvien idän-liikenneyhteyksien vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.