Tuntematon häirikkö tekaisi valemainoksen – laukaalaista kansanedustajaehdokasta häirittiin ikävällä tavalla myös raskausaikanaan

Vasemmistoliiton kansanedustajaehdokas Tiia Lehtosen viikko alkoi ikävällä yllätyksellä, kun hän sai anonyymilta käyttäjältä Instagramissa yksityisviestin. Viestissä oli hänestä tekaistu vaalimainos.

– Kuvassa olen minä, mutta sitä on muokattu niin, että näyttäisin siinä epäedustavammalta. Lisäksi viestissä sanotaan, että häirikkö on jakanut väärennettyjä mainoksia Laukaassa, mutta en tiedä, onko se totta, Lehtonen kertoo.

Lehtonen on myös Laukaan kunnanvaltuutettu ja kunnanhallituksen jäsen.

Kuvassa on Lehtosen nimi ja vaalinumero sekä vasemmistoliiton logo. Sitä voisikin erehtyä luulemaan aidoksi vaalimainokseksi, jos ei tietäisi, miltä Lehtonen näyttää.

Valokuva on julkaistu Instagramissa, mutta sitä ei ole käytetty Lehtosen oikeassa vaalikampanjassa.

– Häirikkö on todennäköisesti napannut kuvan Instagramista, photoshopannut sen ja lähettänyt feikkiprofiilin kautta minulle, Lehtonen pohtii.

Lehtonen pyysi somessa ihmisiä ilmoittamaan, jos joku on nähnyt feikkimainoksia. Jos selviää, että mainoksia on jaettu, Lehtonen aikoo ilmoittaa asiasta poliisille.

 

Sosiaalisessa mediassa tapahtuva vaalihäirintä on uusi ilmiö, minkä vuoksi siitä ei ole vielä juurikaan rikostapauksia.

– En muista yhtään ennakkotapausta. Luulen, että tällaista tapausta lähdettäisiin käsittelemään kunnianloukkauksena, sillä vaalihäirinnän tunnusmerkistöt eivät istu somemaailmaan, pohtii rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta.

Myöskään oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen ei ole kuullut vastaavista tapauksista ennen.

– Suomessa on perinteisesti kunnioitettu vaalirauhaa, eikä kampanjakulttuuriin ole kuulunut tällaista mustamaalaamista. Toivottavasti ilmiö ei vahvistu, Jääskeläinen sanoo.

Kyseessä oli jo toinen kerta, kun Lehtonen joutui kevään vaalikampanjassa häirinnän kohteeksi.

– Eräs häirikkö otti minusta ja muista ehdokkaista kuvia Keski-Suomen vaalistartissa tammikuussa. Olin viimeisillään raskaana ja häirikkö jakoi Facebookissa kuviani sekä raskauteeni liittyviä solvauksia, Lehtonen kertoo.

Vaaleihin liittyvän häirinnän lisäksi Lehtosta on haukuttu ja uhkailtu väkivallalla monesti sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla.

– Häirintä alkoi vuosia sitten, kun aloin olla yhteiskunnallisesti aktiivinen. Ne jutut ovat sellaisia, joita en viitsi ääneen toistaa, Lehtonen sanoo.

Lehtonen toivoo, ettei kenenkään ehdokkaan tarvitsisi ryhtyä selvittelemään häirintätapauksia kesken kiireisen vaalityön.

– Toivon, että kaikki voisivat keskittyä omaan kampanjaansa, eikä kenenkään vaalirauhaa häirittäisi. Suomessa on ollut perinteisesti hyvä vaalirauha, ja haluaisin uskoa sen jatkuvan, Lehtonen sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .