Tunturikeskuksissa rakennetaan vimmalla – rakentajillakin pulaa asunnoista

Viime kesästä alkaen matkailijat ovat saaneet käyskennellä Lapin tunturikeskuksissa rakentajien seassa. Matkailurakentaminen jatkuu tiiviinä, ja yritysten tilauskirjoihin tulee uusia merkintöjä, kertoo Rakennusliiton aluetoimitsija Jarmo Alatarvas.

Inarin kunnassa rakennettavia kohteita on monella suunnalla. Kahden viime vuoden aikana alueella on rakennettu, remontoitu ja laajennettu useita hotelleja.

Matkailurakentamisen myötä myös kauan kaivattua asuntotuotantoa on aloiteltu useissa tunturikeskuksissa. Asuinpaikkoja tarvitaan pääosin matkailualan työntekijöille, mutta rakentaminen on paikoin niin vilkasta, että myös rakentajat kaipaavat vakituisia asuntoja.

–  On etelästä perheiden kanssa tulleita rakentajia, jotka kaipaavat vuokra-asuntoja, Jarmo Alatarvas kertoo.

Työmailla tahti on tiivis, kun rakennukset halutaan valmiiksi seuraavalle sesongille. Toimitsijana Alatarvas kiertää rakennuksilla useita kertoja vuodessa. Hänen havaintojensa mukaan suurimmalla osalla työmaista aikataulu on kireä, vaikka poikkeuksiakin on.

–  Kiireessä esimerkiksi ilmastoinnin säätäminen tai jopa kytkeminen päälle voi unohtua. Kaikki pinnat eivät tosiasiassa ole semmoisissa kuivuuksissa, että materiaalit pysyvät kunnossa.

Matkailurakentaminen kävi kuumana viimeksi vuosikymmenen alussa. Silloin tunturikeskuksissa rakennettiin vielä vimmatummin ja kovalla vauhdilla. Alueelle ilmestyi Alatarvaksen mukaan yrityksiä pikavoittojen perässä. Seurauksena oli vaihtelevaa laatua.

Kittiläläinen Timo Helppikangas on rakentanut Levin alueella muun muassa hirsimökkejä 30 vuotta. Työtä on riittänyt myös muiden rakentamien mökkien remontoimisessa.

–  Tyypilliset viat ovat puutteelliset tai vähäiset eristeet. Tuuletusvälit ovat usein liian pienet tai niitä ei ole lainkaan, minkä takia keväisin voi tulla ongelmia vesien kanssa, Helppikangas kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Valtiovarainministeriön tuore budjettiehdotus julkaistaan

Hallitus jatkaa kaksipäiväisiä koronaneuvotteluja Säätytalolla

Katiska-oikeudenkäynnissä käsitellään tänään Niko Ranta-ahon syytettä ex-puoliso Sofia Belorfin pahoinpitelystä

Heinolassa järvellä potkurivian vuoksi ajelehtinut alus ja sen matkustajat on saatu maihin

Hevonen vajosi mutaojaan, aasi ilmoitti huudoillaan kaverinsa hädästä

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

Korona tukahduttaa opiskelijabileet Jyväskylässä: tursajaiset siirtyvät, osa yökerhoista pysyy kiinni, eikä Kauppakadun Approkaan ole varma

Jyväskylä hakee 750 000 euron säästöjä muun muassa kirjastoista ja lasten liikunnasta – palveluja supistetaan, maksuja korotetaan ja henkilöstöä vähennetään

Murhan yrityksen kohteeksi joutunut Pekka Kataja palaa julkisuuteen ensi lauantaina – "Perunakuopasta pois"

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.