Tuomas Välimäki nousee Suomen Pankin johtokuntaan

Pitkän linjan keskuspankkilainen ja rahapolitiikan asiantuntija valittiin yksimielisesti.

Suomen Pankin pankkivaltuustossa syntyi tiistaina yksimielinen päätös uudesta johtokunnan jäsenestä. Valituksi tuli pitkän linjan keskuspankkilainen, kauppatieteen tohtori Tuomas Välimäki, joka on työskennellyt Suomen Pankin rahapolitiikka- ja tutkimusosaston päällikkönä vuodesta 2013.

Paikka vapautui, sillä pääjohtaja Erkki Liikasen toinen toimikausi päättyy ensi viikolla. Uudeksi pääjohtajaksi tulee Liikasen jälkeen Olli Rehn.

– Olen ollut reilut 20 vuotta Suomen Pankin ja Euroopan keskuspankin palveluksessa tekemässä rahapolitiikkaa monipuolisesti, toimeenpanosta päätösten valmisteluun. Odotan pääseväni melko tuoreeseen Suomen Pankin johtokuntakolmikkoon, joka tulee rakentamaan pankin toimintaa tulevaisuudessa, pitkän hienon pääjohtajakauden jälkeen, Välimäki kuvasi uraansa ja odotuksiaan.

Pankkivaltuuston puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) kertoi, että Välimäki on vuoden 1992 jälkeen ensimmäinen uusi johtokunnan jäsen, joka valitaan Suomen Pankin sisältä.

– Kun päätös alkoi hahmottua, oli silläkin oma arvonsa, että motivoituneelle porukalle osoitetaan, että myös talon sisältä voi nousta korkeimpiin tehtäviin, Vanhanen sanoi STT:lle.

Johtokunta jatkaa kolmella jäsenellä

Pankkivaltuusto painotti taloustieteellistä koulutusta ja rahapolitiikan sekä sen tutkimuksen tuntemusta. Vanhasen mukaan Välimäki osoitti tuntevansa myös tutkimuspuolen. Hänen väitöskirjansa vuodelta 2003 käsitteli rahapolitiikan toimintatapojen vaikutuksia lyhytaikaisimman keskuspankkirahan markkinoihin.

– Emme hakeneet (alkuvuodesta kautensa johtokunnassa päättäneen) Seppo Honkapohjan kaltaista vahvasti tieteellisen tutkimuksen puolella uraa tehnyttä ehdokasta, mutta pidimme tärkeänä sitä, että valittava tuntee rahapolitiikan tutkimusta, Vanhanen sanoi.

Johtokunta jatkaa työtään nyt kolmella jäsenellä. Rehnin ja Välimäen lisäksi siihen kuuluu Marja Nykänen. Johtokunta päättää myöhemmin keskinäisestä työnjaostaan.

Nyt täytettyä paikkaa haki kaikkiaan 13 henkilöä.