Tuomio asema-aukion hyppypotkujutussa jää voimaan – korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa

Tuomio törkeästä pahoinpitelystä asema-aukion hyppypotkujutussa jää lainvoimaiseksi, koska korkein oikeus ei myöntänyt tuomitulle valituslupaa. Hovioikeus korotti tammikuussa uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) aktiivin Jesse Torniaisen tuomiota rasistisen motiivin vuoksi kahteen vuoteen ja kolmeen kuukauteen vankeutta.

Pahoinpitelytuomio tuli hyppypotkusta, jonka Torniainen teki vastarintaliikkeen mielenosoituksen yhteydessä syyskuussa 2016. Uhri kaatui, iski päänsä ja kuoli muutamia päiviä myöhemmin. Oikeus hylkäsi syytteen kuolemantuottamuksesta, koska potkun ja kuoleman syy-yhteydestä ei ollut riittävää näyttöä.

Syyttäjä ei hakenut valituslupaa.

Hovioikeus päätti

lakkauttaa järjestön

Syyskuun lopulla Turun hovioikeus päätti Pirkanmaan käräjäoikeuden tavoin, että uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike ja taustayhdistys Pohjoinen perinne on lakkautettava.

Vastarintaliikkeen toiminta on hovioikeuden mukaan yleisen edun vastaista. Tästä syystä varoitus ei ollut hovioikeuden mukaan riittävä.

–  Asiassa on joka tapauksessa selvitetty, että PVL hyväksyy yhdistyksen ja sen arvojen puolesta tehdyn väkivallan, oikeus totesi.

Vastarintaliike on julistautunut kansallissosialistiseksi. Oikeudessa se pyrki todistamaan, ettei sen kansallissosialismi ole sama aate kuin natsi-Saksassa.

Pohjoismaista vastarintaliikettä oikeudessa puolustanut Tommi Koivistoinen sanoi STT:lle, että päätös mahdollisesta valituksesta korkeimpaan oikeuteen syntyy lokakuussa.

Vastarintaliike vetosi oikeudessa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisuihin, joissa rima perusoikeuksien rajoittamiseen on korkea. Myös Suomessa yhdistyksen lakkauttaminen on erittäin harvinaista. Edellisen kerran lakkautettiin uusnatsi Pekka Siitoimen yhdistyksiä vuonna 1977.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.