Tuomio lieveni hovissa - Yön tapahtumat turvakamerassa

Vuonna 2009 Tourulan Nesteen tulipalon autonsa huoltamon tuulikaappiin sisään ajamalla aiheuttaneen miehen tuomio lieveni hovioikeudessa. Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 38-vuotiaalle miehelle yleisvaaran tuottamuksesta ja varkaudesta 1,5 vuotta ehdotonta vankeutta. Nyt Vaasan hovioikeus lievensi vankeuden ehdolliseksi ja tuomitsi oheen 70 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Miehen maksettavaksi tuomittu yli 670 000 euron korvaussumma pysyi, sillä hovi ei löytänyt perusteita sovittelulle.

Tuomittu piti paloa ennalta-arvaamattomana ja myös varattomuuteensa vedoten vaati korvaussumman sovittelemista siten, että hänen maksettavakseen olisi jäänyt yksi kymmenesosa.

Tulipalo aiheutti yli miljoonan euron vahingot, mutta yli 300 000 euron korvaukset yrittäjälle maksanut vakuutusyhtiö ei esittänyt vaatimuksia.

Tourulan Nesteen liikenneasema tuhoutui tulipalossa joulukuussa 2009. Palo syttyi, kun tuomittu rysäytti henkilöautollaan sisään huoltamon ovista. Auto jäi jumiin tuulikaappiin ja syttyi tuleen otettuaan osumaa herkästi syttyviin nesteisiin.

Kuski ja hänen kyydissään ollut mies kävivät olut- ja arpavarkaissa huoltomolla ja ehtivät poistua juuri ennen kuin palo levisi räjähdysmäisesti. Toveri sai tuomion varkaudesta.

Ei hengen tai terveyden vaaraa

Syyttäjä piti tekoa miesten yksituumaisena tuhotyönä tai vähintään törkeänä vahingontekona, vaati kuskin ohella myös toverin tuomitsemista ja molempien rangaistusten koventamista. Hovioikeus ei löytänyt näyttöä yksituumaisuudesta ja piti esimerkiksi varsin epätodennäköisenä, että matkustaja olisi jäänyt autokyytiin, jos olisi tiennyt kuskin aikeista ja vaarallisesta törmäyksestä.

Hovioikeus uskoi, ettei kaksikko havainnut tulipalon syttymistä. Hovin mukaan ei olisi uskottavaa, että miehet olisivat jääneet sisään rakennukseen, jos olisivat tienneet helposti syttyvistä nesteistä auton läheisyydessä.

Yleisvaaran tuottamuksen osalta hovi arvioi palon aiheuttaneen yleisen erittäin huomattavan taloudellisen vahingon vaaran ja huomioi sen kohdistuneen useisiin eri asianomistajiin.

Koska palomestari arvioi, ettei palo olisi voinut levitä ja savukaasutkin olisivat voineet aiheuttaa vain vähäistä haittaa, ei palosta hovi katsonut palon aiheuttaneen yleistä hengen ja terveyden vaaraa.

Oheinen video on turvakamerakuvaa Tourulan Nesteeltä joulukuussa 2009. Asemalle tunkeutuduttiin ajamalla auto sisään pääovista kello 3.19. Sisällä miehet anastavat alkoholijuomia ja muuta omaisuutta ja sotkevat naureskellen paikkoja, kunnes juoksevat pois paikalta kello 3.23 kiinteistön jo täyttyessä savusta.

Katso kuinka varkaat tunaroivat tuhoisasti

Tulipalosta satojen tuhansien eurojen vahingot

Auto ovesta sisään, Tourulan Neste paloi