Tuomioja Venäjän ydinaseiden esittelystä: Huolestuttavaa

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) pitää Venäjän tapaa esitellä valmiuttaan ydinaseiden käyttöön huolestuttavana. Tuomioja huomauttaa, että Neuvostoliiton aikana ydinaseet ja ydinaseiden uhka otettiin maassa hyvin vakavasti.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan Venäjä oli valmis ottamaan ydinaseistuksensa taisteluvalmiuteen, jos niitä olisi tarvittu Krimin liittämisen tai Ukrainan vallankumouksen yhteydessä.

Putin kertoi näin eilisiltana Venäjän televisiossa esitetyssä dokumentissa, joka käsitteli Krimin liittämistä Venäjään.

Tuomiojan mukaan dokumentti ei tuonut Venäjän ydinaseista uutta tietoa.

– Sevastopolin laivastotukikohta on ollut Venäjän käytössä koko ajan. Ei kenelläkään ole ollut koskaan täyttä varmuutta, onko siellä myös ydinasevarustettuja laivoja.

Tuomiojan mukaan Putinin kertomus Krimin valtaamisesta on ollut jo aiemmin tiedossa ja nähtävissä.

– Eihän tuollaista operaatiota improvisoida. Suunnitelmat ovat olleet hyvin kauan ja huolellisesti tehtyjä, hän sanoi toimittajille Brysselissä.

Tuomiojan mukaan Putinin katoaminen julkisuudesta ei ole toistaiseksi vaikuttanut naapurisuhteisiin. Hänen mukaansa Suomen valtionhallinnolla ei ole virallista tietoa katoamisen syistä.

– Ei tässä ole vielä mitään epäilyjä, etteivät Venäjän valtiolaitokset toimisi ihan normaalisti.

Pakotteista päättämisestä yhä erimielisyyttä

EU-maiden ulkoministerit ovat tänään koolla Brysselissä. Tuomiojan mukaan Venäjä-pakotteista ei ole tarkoitus keskustella. Osa EU-maista vaatii, että päätös heinäkuussa erääntyvien talouspakotteiden jatkosta tehtäisiin pikimmiten.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ajaa Britannian, Baltian maiden ja Ruotsin tavoin tiukkaa linjaa.

– Jos Eurooppa ei pitäisi kiinni nykyisistä pakotteista, se olisi kriittinen hetki transatlanttisissa suhteissa, vastikään Yhdysvalloissa vieraillut Tusk sanoi.

Tuomiojan mielestä pakotteiden jatkosta päättämiseen ei ole vielä syytä.

– Ei tarvitse tehdä päätöksiä, koska päätökset ovat voimassa. Pakotteita puretaan tai lisätään sitä mukaa kun tapahtuu jotain sellaista, joka sitä edellyttää. Toistaiseksi ei ole tapahtunut sellaista.

EU-maiden johtajat keskustelevat pakotteista huippukokouksessaan loppuviikosta.