Tuomiojan merkinnän mukaan Suomi voisi vastustaa pakotteita

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) jätti eilen EU-ministerivaliokunnan pöytäkirjaan merkinnän, jonka mukaan Suomen olisi mahdollista vastustaa uusien Venäjän-vastaisten pakotteiden voimaansaattamista, jos tulitauko jatkuu. Tuomiojan merkinnän mukaan vastustaminen olisi mahdollista, vaikka muut maat eivät tätä tukisikaan.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mielestä keskustelu EU:n uusista Venäjä-pakotteista ei aiheuta Suomen maineeseen kolhua. Niinistö kommentoi asiaa Ylelle maakuntamatkalla Inarin Ivalossa.

Niinistön mukaan Suomessa keskusteltiin siitä, onko pakotteiden välitön voimaantulo sopusoinnussa sen kanssa, että seurattaisiin aselevon kehitystä.

Euroopan unionin jäsenmaat hyväksyivät uudet Venäjän-vastaiset pakotteet eilen. Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan ne astuvat voimaan tämän viikon aikana.

Suomi ei viivästyttänyt Venäjän-vastaisten pakotteiden voimaantuloa, Stubb (kok.) sanoo.

Stubbin mukaan Suomi piti 5-10 maan tavoin pakotteiden aikataulua haasteellisena. Stubbin mukaan huhut Suomesta ainoana pakotteiden voimaantuloa jarruttavana maana syntyivät Twitterissä.

Stubbin mielestä Suomen maine ei ole kärsinyt, vaikka kansainvälisessä mediassa on uutisoitu laajasti nimenomaan Suomen jarruttaneen pakotteita.

- Minun mielestäni ne ajat, kun me olimme huolissamme omasta maineestamme, niin ihan OK joskus 70-luvulla, mutta 2014 - eipä hätää, Stubb sanoi toimittajille eduskunnassa.

Stubb kiisti arvelut, joiden mukaan hallituksen sisällä hänen ja ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) kesken olisi ollut kiistaa pakotteiden kanssa etenemisestä.

- Olemme ministeri Tuomiojan kanssa vahvasti sitä mieltä, että nämä pakotteet ovat hyviä ja ne kohdistuvat oikein. Ja me olimme myös molemmat sitä mieltä, että aikataulutus on haasteellinen.

Kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) arvostelee EU:n alkuperäistä pakotesuunnitelmaa. Etyjin parlamentaarista yleiskokousta johtava Kanerva sanoi Ylen Aamu-TV:lle, ettei ymmärrä, miksi uudet pakotteet haluttiin heti voimaan, vaikka tulitauko Ukrainaan oli juuri saatu sovittua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.