Tuontiraja muuttui: Tällaisen rajan EU veti lonkeron ja oluen välille

Jos tuot lonkeroa Virosta Suomeen yli 10 litraa, kannattaa varautua selvitykseen tullissa.

Hallituksen tuoreeseen lakiin perustuvassa verovapaan maahantuonnin ohjeistuksessa giniin sekoitettu "aito" Gin long drink, eli lonkero, on määritelty väkevien alkoholien kategoriaan. Väkeviä alkoholeja – myös viinaa sisältäviä sekoitejuomia – saa ohjeistuksen mukaan tuoda verottomasti omaan käyttöön vain 10 litraa samalla kun oluen ohjetaso on 110 litraa.

Tullin mukaan ennen uutta tuontilakia gini-pohjainen lonkero rinnastettiin tuonnissa tavallisesti olueen tai siideriin.

Valtionvarainministeriön mukaan syy on EU:n ohjeistuksessa. Valmisteverotusdirektiivi määrittelee alkoholihuomat niiden valmistustavan perusteella, ei alkoholivahvuuden mukaan. Suomalainen lonkero on Euroopassa harvinaisuus, jolloin lonkero tippuu väkevien viinojen luokkaan valmistustapansa takia. Jopa väkeviä viinipohjaisia juomia, kuten vermutteja, saa tuoda verotta maahan tuplasti enemmän kuin lonkeroa.

Ohjeistus ei ole ehdoton

Tullin valmisteverotusjohtaja Saija Taipaleen mukaan ohjeistus ei ole kuitenkaan ehdoton, vaan tuonnissa voidaan käyttää tapauskohtaista harkintaa.

– Määrä on vain yksi peruste harkinnassa, onko tuonti menossa omaan käyttöön vai kaupalliseen tarkoitukseen. Omaan käyttöön tuonti on verotonta, mutta kaikki vastikkeellinen tuonti, myös kaveri- tai työporukalle, on veronalaista kaupallista tuontia.

Taipaleen mukaan verottoman tuonnin sallitun määrän ratkaisee lopulta se, onko tuonti omaan käyttöön vai ei. Kaupalliseen käyttöön ei alkoholia saa tuoda verotta, vaikkeivät ohjerajat ylittyisikään.

– Jos tuo gini-lonkeroa yli 10 litraa, täytyy varautua selvitykseen tuonnin tarkoituksesta. Lähtökohtaisesti tulli on kuitenkin kiinnostunut vain tapauksista, joissa voidaan epäillä tuonnin olevan kaupallista.

Käymisteitse valmistettua ruokakaupassa myytävää lonkeroa saa ohjeistuksen perusteella tuoda 60 litraa, eli ruokakaupan lonkero on määritelty kuohuviiniksi.

Uuden lain mukaiset ohjerajat

– 110 l olutta

– 10 l väkeviä juomia (yli 22% ja myös etyylialkoholia sisältävät long drinkit)

– 20 l välituotteita (max 22% kuten aperitiivit mm. vermutit, katkerot, sherry)

– 90 l viiniä, josta kuohuviiniä saa olla 60 l (sisältää käymisteitse valmistetut long drinkit ja siiderit)

Juttua korjattu: Käymisteitse valmistettua lonkeroa saa tuoda 60 litraa, eikä 90 litraa. Lisäksi ruokakaupan lonkero on määritelty kuohuviiniksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.