Tuore kansanedustaja jäi leskeksi nuorena pienten lasten äitinä – Nyt hän sanoo, että politiikassa tärkeintä on oikeudenmukaisuus

Kaksi viikkoa sitten jämsäläinen Piritta Rantanen, 39, ajeli vaalitilaisuudesta kotiin, kun hänet valtasi syvä rauha. Kaikki mahdollinen oli tehty.

– Koko kropassa väreili. Tuli olo, että nyt se tulee, jos se joskus tulee.

Sitten tuli vaalipäivä. Kun ennakkoäänet julkistettiin illalla kello kahdeksan, Rantasen tunnelma romahti.

– Olin valmis lyömään hanskat tiskiin, äänimäärä näytti niin pieneltä, hän myöntää.

Vastoin ennusteita sosiaalidemokraatit eivät saaneet kolmatta lisäpaikkaa Keski-Suomesta, joten Rantasen osaksi jäi kilvoitella demarien toisesta paikasta Tuomas Kurttilan kanssa.

Kilvoittelua riitti iltamyöhälle saakka, ja läpimenijä vaihtui moneen kertaan.

Puoli kahdeltatoista illalla, kun Jämsän äänet oli laskettu, Rantanen pääsi juhlimaan. Kansanedustajan paikka irtosi lopulta 3 303 äänellä.

Miltä se hetki tuntui?

– Lasten reaktio oli ihan huikea: tytär itki monta kertaa ja kertoi, miten ylpeä hän on minusta, kolmen lapsen äiti kertoo.

– Ensimmäinen oma ajatukseni oli, että tätä ei kukaan vie minulta koskaan pois. Tämä saavutus on minulla aina.

 

Aate verenperintönä

Rantanen on saanut sosiaalidemokraattisen aatteen verenperintönä. 1970-luvulla Jämsän kunnallispolitiikassa mukana ollut vaari houkutteli häntä politiikkaan nuoresta pitäen.

Lopullisen kimmokkeen Rantanen sai 2000-luvun alussa, kun hänen lapsensa siirtyivät päivähoitoon.

– Puolentoista vuoden aikana lasten hoitopaikka vaihtui seitsemän kertaa. Siinä on ehjä polku kouluun aika kaukana todellisuudesta, hän sanoo.

Kokemus synnytti ajatuksen siitä, että yhteisiin asioihin pitäisi voida vaikuttaa.

Tuossa vaiheessa Rantanen ei kuitenkaan halunnut vielä sitoutua sosiaalidemokraattiseen aatteeseen, koska ei tuntenut sitä riittävän hyvin.

Hän lähti vuoden 2008 kunnallisvaaleihin sosialidemokraattien sitoutumattomana ehdokkaana. Rantanen valittiin heti ensikertalaisena valtuustoon.

Hän nousi nopeasti yhdeksi Jämsän näkyvimmistä kuntapoliitikoista. Vuodesta 2013 Rantanen on ollut myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Mikä poliittinen arvo on nykyään Rantaselle kaikkein tärkein?

– Oikeudenmukaisuus, hän vastaa hetkeäkään epäröimättä.

– Se on myös syy sille, miksi alun perin lähdin politiikkaan.

Rantasen mukaan oikeudenmukaisuus on sitä, että kun elämässä tulee yllättäviä tilanteita, voi luottaa siihen, että yhteiskunta auttaa.

Siitä hänellä on omakohtaista kokemusta.

 

Monenlaista elämänkokemusta

Vuonna 2012 Rantanen oli kahden alakouluikäisen lapsen äiti, kun hänen miehensä Jari sairastui vakavasti. Aivokasvain löydettiin yllättäen kesälomareissun jälkeen ja jo puolentoista vuoden kuluttua puoliso kuoli.

Silloin Rantanen sai kokea, millaista yhteiskunnan huolenpito on. Se oli rahallista tukea leskeneläkkeen muodossa, mutta myös henkistä tukea mielenterveyspalveluiden yhteydenottoina ja koulukuraattorikäynteinä.

– Ajattelen kuitenkin myös, että yksilöllä on aina vastuu omasta elämästään, Rantanen sanoo.

– Minulla on monenlaista elämänkokemusta ja olen oppinut, että kaikesta selviää.

 

"Odotimme parempaa"

Demarien valtakunnallinen menestys näissä vaaleissa oli pettymys, sen Rantanen myöntää kaartelematta. 17,7 prosentin kannatus koko maassa oli puolueen kaikkien aikojen huonoimpia tuloksia.

– Totta kai odotimme parempaa tulosta.

Hyvillään Rantanen on kuitenkin siitä, että eduskuntaan valittiin aiempaa enemmän naisia.

– Sdp:tä pidetään usein ukkoutuneena vanhojen ihmisten puolueena, mutta kun Keski-Suomen ehdokkaita katsotaan, siellä ei ollut ensimmäistäkään eläkeläistä, Rantanen huomauttaa.

Vaikka yöunet olivat vaalijuhlinnan jäljiltä jääneet kahteen ja puoleen tuntiin, tuore kansanedustaja oli maanantaiaamuna intoa täynnä.

– Yhtään ei väsytä! Taitaa olla adrenaliinit vielä päällä, hän arveli.

Kuopuksen kanssa Helsinkiin

Rantasella on nyt edessään muutto pääkaupunkiseudulle. UPM:llä mekanistina työskentelevä puoliso Vesa Västinen jää Jämsään, samoin Rantasen lapset Sofia, 16, ja Jooa, 15. Rantanen ja 2-vuotias Minja-kuopus ovat jatkossa viikot Helsingissä.

Tuore kansanedustaja arvelee, että hänen vahvuutensa eduskunnassa on rohkeus tuoda asioita esiin. Sitä myös jämsäläiset tuntuivat uudelta kansanedustajaltaan toivovan. Onnittelijoita riitti maanantaina Jämsän keskustassa jonoksi asti.

– Onnea! Helekutin hieno homma! ohikulkija onnitteli Rantasta kesken haastattelun.

– Pidä puolesi siellä sitten, hän evästi.

– Ihan varmasti pidän, Rantanen lupasi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .