Tupakkataukojen tilalle tarjotaan teehetkiä

Tupakoiva työntekijä maksaa työnantajalle vuodessa noin pari tuhatta euroa enemmän kuin tupakoimaton työkaverinsa. Tupakka laskee Työterveyslaitoksen mukaan myös työtehoa ja tuprutteluun kuluu samalla työaikaa.

Tupakoitsijoiden pitämät ylimääräiset tupakkatauot saattavat myös ärsyttää savuttomia työntekijöitä. Jyväskylän maalaiskunnan yhteispalvelusihteeri Ritva Kuhan mukaan tupakointi näkyy työpaikalla joskus tiettynä "nenän vartta pitkin katsomisena".

- Ilmapiiri on vähän se, että se vähentää työtehoa. Itse en oikein usko siihen. Sairastumista tupakointi kyllä varmaan lisää, Kuha myöntää.

Tupakkatauot ovat myös vahvasti sosiaalisia tapahtumia, joiden aikana tavataan työkavereita ja vaihdetaan kuulumisia. Työterveyslaitoksen professori, työterveyslääkäri Kari Reijulan mukaan työntekijöillä on nykyään sähköisen viestinnän aikakaudella liian vähän aikaa tavata toisiaan ja pitää tuumaustaukoja. Reijula kaipaakin työpaikoille korvaavia toimintoja tupakoinnin sijalle.

- Tupakkatauon voi korvata myös savuttomilla tauoilla. Kahvi- tai teekupillisen ääressä voi tavata työtovereita ja tuumata tulevia työasioita. Terveyttä edistävät tauot, joissa voi olla liikuntaakin mukana, ovat tervetulleita, Reijula näkee.

» Lue lisää maanantain Keskisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.