Tupakointi kasvattaa mahaa

Jos haluat pysyä hoikkana, älä tupakoi. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan nuorena tupakoineet ovat muita todennäköisemmin vyötärölihavia myöhemmällä iällä. Naisilla tupakointi liittyy myös ylipainoisuuteen.

Toinen keino lisätä painoa on nopea laihduttaminen. Pikaiset dieetit ovat usein haitallisia terveydelle: kilot tulevat helposti takaisin korkojen kera ja kehon rasvajakauma voi muuttua epäterveellisemmäksi. Jojo-laihduttaminen näyttää lihottavan erityisesti miehiä.

Tutkimuksessa kolme neljästä merkittävästi laihduttaneesta kertoi painon nousseen takaisin.

Helsingin yliopistossa väitelleen Suoma Saarnin mukaan tupakoinnin ja jojo-laihduttamisen karttaminen voivat olla luultua parempia keinoja, kun halutaan ehkäistä lihavuuteen liittyviä sairauksia.

Lihavuus on viime vuosikymmeninä yleistynyt, ja nyt jo yli puolet länsimaiden väestöstä on ylipainoisia. Samalla ovat yleistyneet terveydelle haitalliset laihdutuskeinot kuten syöpöttelyn korvaaminen tupakoinnilla.

Väitöstutkimus perustuu kolmeen laajaan kyselyaineistoon: kahteen kaksostutkimukseen ja yhteen entisille huippu-urheilijoille ja heidän vertailuryhmälleen tehtyyn tutkimukseen. Yhteensä kyselyihin on vastannut parikymmentätuhatta ihmistä.Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.