Aurinkomatkat ja Tjäreborg säikähtivät someraivoa: "Opas laittoi kuvan ajattelemattomuuttaan Instagramiin"

Muutama viikko sitten Tjäreborg poisti palautteen jälkeen Instagram-tililtään kuvan, jossa turisti poseerasi tiikerin kanssa. Aurinkomatkat puolestaan poisti Thaimaan-matkojen valikoimastaan tiikerisafariretken, joka sai rajua palautetta TripAdvisor-sivustolla.

Tjäreborgin tiedotuspäällikkö Arja Pucilowskin mukaan kohukuva ei ollut otettu heidän järjestämästään retkikohteesta.

– Opas laittoi kuvan ajattelemattomuuttaan Instagramiin. Emme järjestä lainkaan retkiä tiikerisafareille.

Aurinkomatkojen viestintäpäällikkö Annina Metsolan mukaan tiikeriretken poistaminen ohjelmistosta kävi nopeasti, koska retki ei ollut Aurinkomatkojen tuottama, vaan yhtiö vain välitti lippuja retkelle.

Paljon palautetta

Eläinretkikohteet ovat turistien suursuosiossa, mutta niistä on tullut paljon kriittistä palautetta. Esimerkiksi tiikeriturismissa eläin yleensä huumataan, jotta turisti voi kuvauttaa itsensä eläimen vieressä maksua vastaan.

Eläinten käyttäytymistutkija Helena Telkänranta Helsingin yliopistosta tietää, että suurimmassa osassa eläinturismipaikoista eläimet kokevat suurta stressiä. Huumaamisen lisäksi eläimiltä on voitu repiä irti kynsiä ja hampaita.

– Pääsääntöisesti se, että turistin annetaan koskea luonnonvaraista eläintä, antaa aina syytä huoleen. Eläin on siinä kuitenkin vastentahtoisesti, ja sen lauhkeus on yleensä saatu aikaan vahingollisella keinolla, kuten huumaamalla.