Turun kaupunginjohtaja: Kaupungin turvallisuustilanne hyvä

Poliisi jatkoi maanantaina näkyvää partiointiaan kaupungin ydinkeskustassa.

Turun kaupungin turvallisuustilanne on hyvä perjantaisista puukotuksista huolimatta, arvioi kaupunginjohtaja Aleksi Randell.

Kaupungilla on jo vuosia ollut turvallisuussuunnitelma, jota päivitetään tarvittaessa.

– Suurissa kaupungeissa tapahtuu väkivallantekoja eikä onnettomuuksilta voida välttyä, Randell muistuttaa.

Turussa on noin 188 000 asukasta. Randellin mukaan Turku on aina ollut monikulttuurinen ja kansainvälinen kaupunki. Väestöstä yli kymmenen prosenttia puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea tai ruotsia.

– Isku konkretisoi uudella tavalla sen, että olemme osa Eurooppaa ja kansainvälistä yhteisöä. Vaikka olemme maailman turvallisimpia maita, ei voi sulkea pois, että jotkut yksilöt tai tahot tekevät väkivaltaa muita kohtaan, Randell sanoo.

Poliisi jatkoi maanantaina näkyvää partiointiaan kaupungin ydinkeskustassa. Randellin mukaan poliisi on lisännyt valvontaa myös vastaanottokeskusten ympärillä.

Turun kouluissa ja päiväkodeissa on lisätty valmiuksia keskustella perjantain tapahtumista oppilaiden kanssa ja antaa heille tarvittaessa psykososiaalista tukea. Kriisiavun antaminen on Randellin mukaan käynnistynyt kaupungissa "normaalin protokollan mukaisesti".

– Isku tapahtui perjantaina iltapäivällä, jolloin koululaiset olivat jo kotona. Asiasta on viikonloppuna keskusteltu kodeissa ja kavereiden kanssa, mutta asiasta on tärkeä puhua myös koulun kaltaisessa neutraalissa ympäristössä, Randell sanoo.

Randellin mukaan ei ole todennäköistä, että turvallisuussuunnitelman tarkastelu johtaa suuriin muutoksiin Turun katukuvassa. Esimerkiksi Yliopistonkadun kävelykadulla ajoesteitä on jo, ne tosin näyttävät kukka-asetelmilta.

– Isoissa kaupungeissa on tapahtumien jälkeen sekä illalla ja yöllä hyvä katsella ympärilleen ja noudattaa normaalia järkevää varovaisuutta, Randell painottaa.