Turun konduktöörien yllätyslakko: "Ei vaikeuta muun Suomen liikennettä"

Konduktöörien lakko Turussa ei tuo vaikeuksia muun Suomen junaliikenteeseen, vakuutetaan VR:n viestinnästä.

VR:n mukaan Turusta on aamulla peruttu yhteensä neljä junavuoroa, mutta päivän loput vuorot pyritään ajamaan normaalisti korvaavan henkilökunnan voimin. Yksittäiset peruutukset ovat silti yhä mahdollisia.

VR:n viestinnästä kerrotaan, että aamulla peruttiin kolme vuoroa Turun ja Helsingin välillä ja yksi vuoro Turun ja Tampereen välillä. Peruttuja vuoroja on korvattu linja-autoilla.

VR:n sivuilla on lisätietoa peruttavista junista ja korvaavista bussiyhteyksistä.

Raideammattilaisten Turun-osaston luottamusmies Toni Lundahl kertoo STT:lle, että konduktöörien mielenilmaus kestää tämän päivän. Sillä osoitetaan hänen mukaansa mieltä Turun varikon lopettamispäätöstä ja VR:n huonoa henkilöstöpolitiikkaa vastaan.

– Mielestämme Turun varikon lopettaminen ei ole perusteltua. Se on tehnyt hyvää tulosta koko ajan. Meistä lopettamispäätös on pöyristyttävä. Yhtiön henkilöstöpolitiikka on kiristynyt kahden viime vuoden aikana. Kaikessa yritetään säästää, Lundahl sanoo.

Lundahl kertoo, että mielenilmauksesta päätettiin viime torstaina. Asiasta ei Lundahlin mukaan kerrottu etukäteen, koska muuten VR olisi tuonut muualta konduktöörejä Turkuun töihin ja mielenilmaus olisi vesittynyt.

"Laiton lakko"

Palvelualojen työnantajien järjestö tuomitsee konduktöörien lakon laittomana ja vaatii sen lopettamista heti.

– Lakko on ajoitettu siten, että siitä aiheutuu yhtiölle ja sen asiakkaille mahdollisimman suurta vahinkoa, Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo kannanotossa.

Järjestön mukaan mielenilmaus on jo toinen Turun varikon sulkemista vastustava laiton lakko lyhyen ajan sisällä sen jäsenyrityksessä VR:ssä.

– Varikon toiminnan on tarkoitus päättyä kuluvan vuoden aikana. VR on kertonut tarjoavansa kaikille Turun varikon kunnossapidon työntekijöille korvaavia töitä joko junien kunnossapidosta tai muualta VR-konsernista, kannanotossa sanotaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

VR:n Turun konduktöörit yllätyslakkoon - junia korvataan busseilla