Turun puukottaja sanoi, että osa hänestä halusi estää teon – "Olin syömässä jäätelöä, kun tunsin jotain muutosta sisälläni"

Syytetty kertoi poliisille, että suojautui viimeisen uhrin taakse ja toivoi poliisin ampuvan hänet.

Turun puukottaja kertoi poliisin kuulustelussa, että henkilö hänen sisällään halusi puukottaa ihmisiä, kun taas toinen henkilö halusi estää teot.

– Sisälläni oli semmoinen, uhrit ei ollut valikoituja, mutta sisälläni oli sellainen henkilö, joka halusi tappaa ihmisiä, halusi iskeä sillä veitsellä, mutta toinen sisälläni halusi estää sen teon, Abderrahman Bouanane sanoi poliisin kuulustelussa esitutkintamateriaalin mukaan.

Muutos sisällä tapahtui esitutkintamateriaalin mukaan Bouananen syödessä jäätelöä.

– Kävin jäätelökioskilla ja ostin jäätelön. Olin syömässä jäätelöä, kun tunsin jotain muutosta sisälläni. Sitten tapahtui mitä tapahtui, Bouanane sanoi.

Kuulustelussa hän puhui äidinkieltään arabiaa ja apuna oli tulkki.

Esitutkinta: Piiloutui naisen taakse odottamaan, että poliisi ampuu

Bouanane juoksi yhteensä 465 metriä ja puukotti matkalla kuolettavasti kahta naista sekä haavoitti kuutta naista ja kahta auttamaan tullutta miestä. Kuulusteluissa mies sanoi, ettei hän kohdistanut iskua tahallaan naisiin.

– Oliko se tarkoituksenmukaista, että niistä kymmenestä uhrista yhdeksän oli naisia? kuulustelija kysyi.

– Ei ollut, Bouanane vastasi.

– Mitä ajatuksia sinulla oli siinä tapahtuman aikana? kuulustelija kysyi.

– Aiheutan terroristisen teon, hän vastasi.

Nähtyään lopulta poliisiauton ja poliisin aseen kanssa Bouanane kertoi suojautuneensa naisen taakse. Poliisin mukaan hän sanoi yrittäneensä lyödä naista veitsellä, jotta poliisit huomaisivat ja ampuisivat hänet.

– Mä olin kääntämässä siellä ja ihmisiä oli juoksemassa minun perään. Kun minä näin poliisiauton kääntyvän minuun päin, niin ajattelin, että he ovat pidättämässä minua. Käänsin, sain yhden vanhan naisen kiinni, otin vanhan naisen kiinni, että poliisi ampuu minut kuoliaaksi.

Naisen valahdettua maahan poliisi ampui Bouananea reiteen, esitutkintamateriaalista selviää. Poliisi on aiemmin kertonut, että Bouanane oli valmistautunut kuolemaan marttyyrina.

– Mitä ajatuksia sinulla oli siinä vaiheessa, kun poliisi otti sinut kiinni, niin mitä sinulla päässä pyöri silloin? kuulustelija kysyi Bouananelta.

– Ajatus oli, että ne tappavat minut, miksi ne ei tappaneet, en tiedä, hän sanoi.

"Allahu akbar -huuto poisti pelon"

Bouanane kertoi poliisille huutaneensa "allahu akbar", suomeksi käännettynä "jumala on suuri" puukottaessaan ihmisiä, koska huuto poisti hänen mukaansa pelon ja antoi voimaa.

– Eli jos ymmärsin, niin jos meinaat sitä, minkä takia huusin allahu akbar teon aikana, niin on se, että se purkaa mieltä ja antaa lisää voimia.

Mies koki poliisin mukaan olevansa äärijärjestö Isisin sotilas.

– Halusin vain vahvistaa islamilaista valtakuntaa. Ja sitten halusin olla että islamilainen valtakunta on vahva, hän sanoi kuulustelussa.

Esitutkinnassa poliisi kävi läpi Youtuben hakuhistorian syytetyn puhelimesta. Historian perusteella puhelimella oli katsottu muun muassa terrori-iskuja ja Suomen armeijaa koskevia videoita.

– Halusin tietää, että mitä Suomen armeija tai sotilaat tekee, missä ne käy, mitä tehtäviä ne suorittaa ja mihin muihin maihin ne menee, mies vastasi kuulustelussa.

Hän sanoi poliisille halunneensa selvittää, onko suomalaisia sotilaita Syyriassa.

Hakuhistorian mukaan hän katsoi myös videoita pommin valmistamisesta. Bouanane kertoi halunneensa valmistaa pommiliivin, jonka pukisi päälleen iskupäivänä.

–  Aikomus oli tehdä liivi, missä on pommi ja käytän sitä silloin perjantaina tapahtumapäivänä, mutta jotta kun poliisit tulevat vastaan jossain vaiheessa, niin näytän, että minulla on se liivi, ja jos he tappaa minut sitten, tai ampuu.

Pommiliivin valmistaminen ei edennyt toteuttamisasteelle.

Kertoi katsoneensa yöllä uutisen Raqqan iskusta

Puukotusisku oli esitutkinnan mukaan kosto. Bouanane sanoi syyksi puukotuksille syyttömien ihmisten tappamisen Syyrian Raqqassa ja Irakin Mosulissa. Hän sanoi kokeneensa, että koko maailma oli shariaa, islamin lakia vastaan.

Syytetty kertoi kuulustelussa nähneensä juuri uutisista Raqqaan kohdistuvan iskun, jossa kuoli paljon lapsia.

– Lentokoneet ja armeijan koneet hyökkäsivät siellä, ne tuhosivat rakennuksia sillä alueella. Uhreja oli paljon, myös lapsia, ja samana yönä olin katsonut uutisia ja katsoin mitä tapahtui.

Bouanane kertoi kuulustelussa kokeneensa, että ihmiset tunsivat myötätuntoa Barcelonan iskun uhreja kohtaan, mutta ei Syyriassa kuolleita kohtaan. Barcelonan terrori-isku tapahtui vain päivää ennen Turun puukotusta.

– Huomasin, että heillä oli myötätuntoa Barcelonan tapahtumiin, mutta ei välittäneet, mitä on tapahtunut Syyriassa. Olen seurannut periaatteessa koko ajan, miksi nämä lapset kuolivat, koska he haluavat vain käyttää islaminuskontoa.

Bouanane kertoi kuulustelussa pohtineensa uutisen nähtyään sitä, miksi päivittäin syyttömiä kuolee vain sen takia, että he haluavat käyttää sharian lakia.

– Sekö oli se syy, eli se mitä kerroit äsken, niin se on se syy, miksi päädyit näihin väkivallantekoihin? kuulustelija kysyi.

– Siellä sijaitsi se syy, Bouanane vastasi.

Puukottajaa syytetään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta sellaisen yrityksestä. Asian valmisteluistunto alkoi tänään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Tästä on kyse

Varsinainen oikeuskäsittely alkaa ensi kuussa

– Abderrahman Bouanane puukotti kaksi ihmistä kuoliaaksi ja haavoitti kahdeksaa muuta Turun keskustassa 18. elokuuta.

– Häntä syytetään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta sellaisen yrityksestä.

– Bouanane on myöntänyt kaksi tappoa ja kahdeksan tapon yritystä. Mielentilatutkimuksen mukaan hän oli syyntakeinen.

– Syyttäjä vaatii Bouananelle elinkautista vankeusrangaistusta. Lisäksi uhrit ja heidän läheisensä vaativat yli puolen miljoonan kärsimyskorvauksia ja kymmeniätuhansia euroja muita korvauksia.

– Varsinainen oikeuskäsittely alkaa 9. huhtikuuta Turun vankilassa ja kestää toukokuun puoliväliin asti.

Turun puukkoiskusta pyörätuoliin joutunut mies vaatii 100 000 euron korvauksia – yritti auttaa toista kuolonuhreista

Turun puukottaja poliisikuulustelussa: Allahu akbar -huuto poisti pelon ja antoi voimaa

Turun puukkoiskun uhrit ja läheiset vaativat yli puolen miljoonan euron kärsimyskorvauksia

Turun puukottaja kiistää terroristisessa tarkoituksessa tehdyt murhat – myöntää kaksi tappoa ja kahdeksan tapon yritystä

Turun puukkoiskun käräjäkäsittely alkoi – syyttäjän mukaan jutussa on riitaisia asioita

Turun elokuisen puukkoiskun käsittely alkaa käräjillä tänään – syyttäjien mukaan teon tarkoitus oli terroristinen