Turun puukotusten pääepäiltyä vaaditaan vangittavaksi puoleen päivään mennessä

Puukotuksista epäilty marokkolaismies on kertonut olevansa 18-vuotias.

Poliisi esittää Turun puukotusten pääepäiltyä vangittavaksi tänään puoleenpäivään mennessä Varsinais-Suomen käräjäoikeudelle. Tutkinnanjohtaja Crista Granroth ei osannut sunnuntaina sanoa, milloin vangitsemisoikeudenkäynti pidetään.

Keskusrikospoliisi (KRP) kertoi sunnuntaina kuulustelleensa pääepäiltyä. Keskusrikospoliisi ei kuitenkaan tutkinnallisista syistä kommentoinut kuulustelun sisältöä.

Puukotuksista epäilty marokkolaismies on kertonut olevansa 18-vuotias. Hän tuli poliisin mukaan turvapaikanhakijana Suomeen viime vuonna.

Poliisi ampui miestä perjantaina, ja tämä on ollut viikonloppuna hoidettavana sairaalassa. Vangitsemisoikeudenkäynti on mahdollista käydä myös siten, että epäilty ei ole itse paikalla käräjäoikeuden istunnossa. Granrothin mukaan poliisi ja sairaalan henkilökunta arvioivat tänään, estääkö terveydentila epäillyn tulon käräjäoikeuteen.

Puukotuksia tutkitaan terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina sekä niiden yrityksinä.

– Rikosnimikkeet muuttuivat terroritarkoituksessa tehdyiksi murhiksi ja niiden yrityksiksi, koska teon taustalla on ideologisia ajatuksia, tutkinnanjohtaja Granroth kertoi STT:lle.

Tässä rikosnimikkeessä teon tavoite voi olla esimerkiksi vakavan pelon aiheuttaminen tai yhteiskunnan horjuttaminen.

Kotietsintöjä ja kuulusteluja

Neljää muuta epäiltyä kuulusteltiin jo aiemmin, ja he ovat poliisin mukaan olleet halukkaita selvittämään asioita. Poliisi ei ole vielä päättänyt, esitetäänkö heitä vangittavaksi.

– Heidän osuutensa tapahtumiin on vielä epäselvä, ja heidän asemansa voi muuttua esitutkinnan edetessä, KRP tiedotti.

Lisäksi yhdestä ihmisestä on tehty kansainvälinen etsintäkuulutus.

KRP teki viikonloppuna kotietsintöjä muun muassa Turun Runosmäessä. Uusia kiinniottoja ei tehty. Tutkinnanjohtaja Granroth kertoi, että kotietsintöjä ei ole tehty muualla Suomessa.

 

Nerg: Pakkopalautusjonot eivät saa venyä

 

Huomenta Suomi -ohjelmassa tänä aamuna vieraillut sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg toteaa, että pakkopalautusjonojen ei haluta enää venyvän, koska palautusta odottavat saattavat kadota maan alle ja radikalisoitua tai joutua rikoksen uhriksi.

Nergin mukaan poliisin resursseja pakkopalautusten hoitamiseen on lisätty voimakkaasti. Nergin mukaan kielteisen turvapaikkapäätöksen palauttamisprosessi kestää noin kolmesta neljään kuukauteen, jos henkilö ei valita päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Jonossa on tällä hetkellä niin paljon ihmisiä, että valituksen tehneiden tilanteen käsittelyssä voi kestää noin vuosi.

Nergin mukaan poliisin jonossa on satoja ihmisiä, jotka pakkopalautetaan.

– On kaikkien intressi, että ihmiset lähtisivät vapaaehtoisesti omaan maahansa, koska täällä ei voi elää laittomasti ihmisarvoista elämää, Nerg kertoo Huomenta Suomen haastattelussa.

– Jos emme vielä nopeammin saa yhteiskuntaan sellaista tahtotilaa, että vapaaehtoisuuden kautta lähdetään, kasvaa pakkopalautettavien jono ja riski ihmisten häviämiseen ja maan alle katoamiseen kasvaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.