Turvapaikanhakijoiden sormenjäljet poliisille

Poliisi saa uuden aseen rikollisuuden torjuntaan. Poliisille, tullille, rajavartiolaitokselle ja Europolille avataan mahdollisuus käyttää Eurodac-sormenjälkirekisteriä rikosten selvittämiseen.

Uudistuksen myötä Euroopan unionin ulkopuolelta tulevien vakavista rikoksista epäiltyjen henkilöllisyyden selvittäminen helpottuu.

Eurodac-tietokanta on ollut maahanmuuttoviranomaisten käytössä jo vuodesta 2000. Rekisteriin on kerätty sormenjäljet kaikista vähintään 14-vuotiaista turvapaikanhakijoista, ja henkilöistä, jotka on pidätetty unionin ulkorajan luvattoman ylittämisen yhteydessä.

Rekisterin tarkoitus on ollut auttaa selvittämään, mikä valtio vastaa turvapaikkahakemuksen käsittelystä.

Asetus rekisterin avaamisesta poliisin käyttöön on jo hyväksytty Euroopan oikeus- ja sisäasioiden neuvostossa. Päätös täytyy vielä sinetöidä EU:n ministerineuvostossa.

Päätöstä laajentaa rekisterin käyttöä poliisille, tullille, rajavartiolaitokselle ja Europolille on kritisoitu eri tahoilta. Huolta aiheuttaa muun muassa turvapaikanhakijoiden oikeusturvan toteutuminen, sillä sisäasiainministerön mukaan heitä ei epäillä mistään rikoksesta.

Suomessa rekisteriä aletaan ottaa käyttöön aikaisintaan syksyllä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Sanna Inkisen uutisanalyysi: Naiset johtavat lomautus- ja työttömyystilastoja – Kirivätkö miehet syksyllä ohi?

Tässä on Pihtiputaan sunnuntaisen palon sankari: Kiinteistönhoitaja Juhani Logren, 53, syöksyi palavaan rivitaloon ja pelasti todennäköisesti ihmishengen – päätyi itsekin sairaalahoitoon

Kertakäyttömaskin hinta pyörii euron paikkeilla, eli mahdollisen THL-suosituksen noudattaminen voi maksaa 100–200 euroa – "Varmasti suomalaiset osaavat käyttää"

Soininvaaralta kova väite: Haavisto poliittisen vainon kohteena, vihreillä kannatuksen kannalta väärät salkut

Soininvaara lyttää ABC-Suomen: "Kaupunkien houkuttelevuus on vähäistä, koska ne ovat niin rumia"

Jyväskylän uusi kiinteistöjohtaja varoittaa muiden taloinvestointien lykkäyksistä, jos Hippoksen suurhanke kaatuu

Henkilöauto törmäsi pysäköidyn pakettiauton perään Jyväskylässä

Koronaohjeita päivitettiin: Hengitystieoireiden kanssa ei jatkossa saa mennä kouluun tai päiväkotiin, ellei koronaa ole suljettu pois

Fiilistele ja katso kuvat Kimolan kanavan neitsytpäivästä – jyväskyläläinen elämäntapaveneilijä Timo Mustalampi ajoi sulun läpi ensimmäisten joukossa

Klassikkoteosta ei jaeta enää koteihin – ilmoittautuminen Jyväskylän kansalaisopiston huippusuosituille syksyn kursseille alkaa pian, katso ohjeet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.