Turvapaikanhakijoilla ei tuberkuloosia Keski-Suomessa – rokotukset käynnissä

Keski-Suomen keskussairaalassa on tutkittu turvapaikanhakijoiden tuberkuloosi-epäilyjä, mutta tautitapauksia ei ole.

– Yhtään tartuntavaarallista tuberkuloositapausta ei maahanmuuttajataustaisilla henkilöillä ole ainakaan toistaiseksi todettu, kertoo infektioylilääkäri Maija Rummukainen.

Viikonlopun yönä päivystysvastaanotolla oli Keskisuomalaisen tietojen mukaan ulkomaalainen isä huonokuntoisen pikkupojan kanssa. Isälle kerrottiin englannin kielellä, että pojalla saattaa olla tuberkuloosi.

Tuberkuloosi ei ole hävinnyt Suomesta

Yksittäiseen tapaukseen  sairaala ei ota kantaa, mutta Rummukainen vahvistaa, että tuberkuloosi-epäilyjä on ollut. Myös varsinaisia tuberkuloositapauksia on todettu, mutta vain kantaväestöön kuuluvilla henkilöillä.

– Ei tuberkuloosi ole Suomesta mihinkään hävinnyt, sitä on vielä Keski-Suomessakin ihan tavallisilla ihmisillä, nuorilla ja vanhoilla.

Rummukainen huomauttaa myös, että tuberkuloosi on nykyään parannettavissa oleva sairaus, johon on olemassa lääkehoito. Turvapaikanhakijoiden leimaaminen tuberkuloosin tai muidenkaan tartuntatautien levittäjiksi, on Rummukaisen mielestä ikävää ja väärin.

– Totta kai me suhtaudumme vakavasti ja haluamme sulkea tuberkuloositapaukset pois mahdollisimman nopeasti. Mutta ennen kaikkea siksi, etteivät he tartuta toisiaan asuessaan ahtaasti vastaanottokeskuksissa. Kantaväestölle heidän infektiosairauksillaan ei ole mitään vaikutusta.

Terveystarkastus ja rokotukset kahden viikon sisällä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL seuraa yhteistyössä Euroopan muiden vastaavien laitosten kanssa pakolaisvirran tautitilannetta. Ainoa tähän mennessä tiedetty epidemia puhkesi alkuvuodesta Berliinissä, jossa 500 vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijaa sairastui tuhkarokkoon.

THL:n suositus on, että turvapaikanhakijoiden terveystarkastus ja puuttuvat rokotukset annetaan kahden viikon sisällä saapumisesta Suomeen.

– Kyllä me nähdään, että tämä on aika lailla kiireellisesti toteutettava suositus, vaikka kyse on ennaltaehkäisevästä terveydenhuollosta, sanoo tartuntatautilääkäri Paula Tiittala THL:stä.

THL:n tuberkuloosiseurannan johtava asiantuntija Hanna Soini kertoo, että Suomessa vaadittaisiin ainakin kymmenkertainen lisäys tuberkuloosin ilmaantuvuuteen ennen kuin se vaikuttaisi kantaväestön rokotustarpeisiin. Suomi lopetti vastasyntyneiden tuberkuloosirokotukset vuonna 2006 ja jatkoi rokottamista vain riskiryhmissä.

Suurin riski ylipäätään kaikkiin tautitartuntoihin on pakolaisleireillä, ahtaissa kuljetusolosuhteissa ja vastaanottokeskuksissa.

– Maahanmuuttajien osuus tuberkuloosi-tapauksista tulee todennäköisesti kasvamaan ja esimerkiksi Ruotsissa, ja Norjassa jo lähes 90 prosenttia tapauksista todetaan maahanmuuttajilla, kertoo Soini.

Terveystarkastukset käyntiin kaikissa keskuksissa

Suomessa viime vuonna todetuista 260 tuberkuloositapauksesta 33 prosenttia oli ulkomaalaissyntyisillä.

Jyväskylän seudun vastaanottokeskusten johtaja Janne Oksanen kertoo, että terveystarkastukset ja niiden yhteydessä tehtävät rokotukset on saatu käyntiin kaikissa vastaanottokeskuksissa.

– Osa ihmisistä ei ole ollut vastaanottokeskuksessa vielä viikkoakaan, joten kaikkia ei ole ehditty vielä tarkastaa, kertoo Oksanen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.