Turvapaikanhakijoita Suomeen uudesta suunnasta – Kymmeniä autoja takavarikoitu

Tällä hetkellä uusia turvapaikanhakijoita tulee Suomeen eniten Venäjältä Sallan ja Raja-Joosepin kautta.

Lapin rajavartioston mukaan turvapaikanhakijoita on tullut vuoden alusta lukien 190, kun Maahanmuuttovirasto kertoo hakijoiden kokonaismääräksi 330.

Pelkästään sunnuntaina turvapaikanhakijoita tuli Venäjältä Lappiin 27. Maahanmuuttovirasto kertoi puolestaan, että Suomessa rekisteröitiin sunnuntaina 21 turvapaikanhakijaa.

Lapin rajavartioston apulaiskomentaja everstiluutnantti Jussi Sainio toteaa, että tulijamäärien kehityksen arviointi on todella vaikeaa.

Hän kuitenkin huomauttaa, että jos Lapin kautta tulee 20 turvapaikanhakijaa päivässä, heitä tulee vuodessa 7 100.

Maahantulo Tornion kautta lopahti Ruotsin ja Tanskan toimenpiteiden vuoksi. Norja puolestaan alkoi käännyttää tulijoita takaisin Venäjälle marras–joulukuun vaihteessa.

Viime vuonna Venäjältä saapui Norjaan 5 500 turvapaikanhakijaa, kun Suomen Lappiin tuli vajaat 700.

Everstiluutnantti Sainio selittää Norjan suosiota vetovoimatekijöillä, kuten etuuksilla, joita on hänen mukaansa sittemmin leikattu. Murmanskista on suurin piirtein sama matka Suomeen ja Norjaan, ja tukialueena toimineeseen Nikkelin kaupunkiin aivan Norjan rajalla pääsi yleisillä kulkuneuvoilla, hän sanoo.

Liikennettä seisotetaan

Lapin rajanylityspaikoilla liikennettä on jo jouduttu säännöstelemään, ja näin toimitaan vastaisuudessakin, kun maahan pyrkii kerralla suuri määrä laittomia maahantulijoita.

– Tarvittaessa keskeytämme liikenteen siksi ajaksi, että saamme suoritettua lakisääteiset tehtävät turvallisesti, Sainio sanoo.

– Me hoidamme tätä tilannetta näillä resursseilla, jotka meillä on.

Neuvotteluista Venäjän rajavaltuutettujen kanssa Sainio toteaa, että he tiedostavat tilanteen ja toimivat oman maansa lainsäädännön mukaan.

Laittomia maahantulijoita kuljettavat ovat itsekin pääsääntöisesti sellaisia, kunnes he hakevat turvapaikkaa.

– Ainoastaan kerran kyydissä on ollut venäläinen auton omistaja, Sainio kertoo.

Apulaiskomentaja Sainio sanoo, että Lapin rajaviranomaisilla on tällä hetkellä 30–40 autoa takavarikossa epäillyn laittoman maahantulon järjestämisen vuoksi.

– Kaikenlaisia autoja, ihan uutta ei varmasti ole.

Alkuvuoden aikana Lappiin on tullut Venäjältä 30 eri kansallisuuden edustajia, joista pääosa afganistanilaisia, nepalilaisia, irakilaisia, iranilaisia ja syyrialaisia.

Viikolla 53 turvapaikanhakijoita oli sata, vuoden ensimmäisellä viikolla 140. Painopiste näyttäisi siirtyneen Sallaan.

Viime vuoden suurin viikkoluku oli vajaat 4 000 turvapaikanhakijaa koko maassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.