Turvaseksipartio valvoo ulkomaan matkailijoita lentokentällä – miksi ihmeessä?

Hiv-tukikeskus ja Suomen Punainen Risti järjestävät tällä viikolla niin sanottuja turvaseksipartioita Suomen lentoasemilla, matkustajalaivasatamissa ja Vartiuksen raja-asemalla Kuhmossa. Tarkoituksena on herättää keskustelua matkailijoiden hiv-tartunnoista, kuten ennaltaehkäisystä ja testeihin hakeutumisesta.

Tiistaina 13.10. turvaseksipartio on myös Jyväskylän lentokentällä – siitä huolimatta, että ulkomaanlentoja tehdään sieltä vain vähän. Tämän vuoden aikana kansainvälisille lennoille on matkustanut Jyväskylän lentoasemalta 4 628 matkustajaa. Ulkomaanlentoja laskeutuu Jyväskylän lentoasemalle vain muutamia joka kuukausi.

Suomen Punaisen Ristin seksuaaliterveystyön koordinaattori Raila Lainejoki kertoo, että Jyväskylän lentoasema on mukana, koska tapahtumasta haluttiin tehdä valtakunnallinen. Suurin osa partioinnista tapahtuu Helsingissä, mutta sitä haluttiin ulottaa myös muualle Suomeen. Jyväskylässä sijaitsee Punaisen Ristin pluspiste, jonka vastaava Sari Reinikainen lupasi järjestää tapahtuman Jyväskylässä.

– Vaikka se onkin pieni asema, niin me haluttiin olla kampanjassa mukana, Reinikainen kertoo.

Perheellisillä korkeampi kynnys

Jyväskylässä kolme vapaaehtoista partioi infopisteellä, josta voi halutessaan kysyä mieltä askarruttavia asioita hiv-tartunnoista. Partio on paikalla kello 19–20.30., koska puoli yhdeksältä kentältä lähtee ulkomaanlento.

Reinikaisen mukaan on vaikea arvioida, kuinka paljon ihmisiä infopisteellä käy. Se riippuu siitä, minkälaisia ihmisiä lennolle lähtee.

– Pari vuotta sitten meillä oli samanlainen tapahtuma, ja silloin pisteellä kävi toistakymmentä ihmistä. Lähtijäporukka vaikuttaa siihen: perheellisillä on korkeampi kynnys lähestyä kuin nuorisoporukalla, Reinikainen toteaa.

Suomen Punaisen Ristin mukaan puolet suomalaisten hiv-tartunnoista on saatu ulkomailta. Lähes kaikki matkailutartunnat johtuvat suojaamattomasta seksistä. Eniten uusia hiv-tartuntoja tulee Thaimaasta, Venäjältä ja Virosta.

Turvaseksipartioita on 13.–17.10. Jyväskylän lisäksi Helsinki-Vantaan lentoaseman juna-asemalla, matkustajalaivasatamissa sekä Vartiuksen raja-asemalla Kuhmossa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .