Tusk nostaa venäläisagentin murhayrityksen EU-huippukokouksen asialistalle

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja toivoo transatlanttista yhtenäisyyttä kinastelun sijaan.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk nostaa venäläisagentti Sergei Skripalin murhayrityksen Britanniassa ensi viikon EU-huippukokouksen asialistalle.

Tusk pitää todennäköisenä, että Venäjä on murhayrityksen takana. Murhayritys on Tuskin mukaan "raakalaismainen hyökkäys", ja EU:n on syytä osoittaa solidaarisuuttaan Britannialle tapahtuneen johdosta.

Tusk ei halunnut vielä arvioida EU:n mahdollisia vastatoimia Venäjälle vaan halusi ensin odottaa Britannian ehdotusta mahdollisiksi vastatoimiksi.

Myös Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin julistamat teräs- ja alumiinitullit nousevat Tuskin mukaan huippukokouksen asialistalle. Tuskin mukaan tuontitullit ovat "paha merkki" transatlanttisille suhteille.

– Kauppasodan lietsomisen sijaan meidän tulisi tähdätä syvempään yhteistyöhön, Tusk sanoi tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

– Käykää kauppaa, älkää sotaa, herra presidentti, Tusk lähetti terveisiä Washingtoniin.

Tusk toivoi, että EU lukeutuu niihin Yhdysvaltojen "todellisiin ystäviin", jotka Trumpin mukaan jäävät teräs- ja alumiinitullien ulkopuolelle.

– Haluaisin muistuttaa, että vapaa maailma on selvinnyt mitä vaikeimmista vuosikymmenistä Euroopan ja Yhdysvaltojen ystävyyden ansiosta. Vaalitaan tätä ystävyyttä, ei haasteta sitä, Tusk painotti.

Ei kinastelua vaan yhtenäisyyttä

Tuskin mukaan myös Skripalin murhayrityksen pitäisi osaltaan tiivistää EU:n ja Yhdysvaltojen yhteistyötä.

– Tällaisessa tilanteessa vastauksena ei pitäisi olla transatlanttista kinastelua, vaan transatlanttista yhtenäisyyttä, Tusk sanoi. 

Tusk vieraili tänään Helsingissä ja keskusteli pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa ajankohtaisista EU-asioista.

Helsingin-vierailu on osa EU:n huippukokouksia johtavan Tuskin kierrosta jäsenmaiden pääkaupungeissa. 27 EU-maan odotetaan päättävän ensi viikon huippukokouksessa ensimmäisiä linjauksia uudesta suhteesta Britanniaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Vaalivalitusten kirjoa: Tarkistuslaskennassa paikkansa menettänyt vaatii uutta ääntenlaskentaa – 300 kilometriä Ranskassa äänestämään matkustanut suomalainen koki pettymyksen

Yön uutiskooste: Huumetynnyrijutun tuomio, Trump kritisoi Japania, Venezuelan presidentin väitetty salamurhayritys

Jyväskylään valmistuu syksyllä yksi uusi frisbeegolfrata ja toinenkin on kartoitusvaiheessa – nykyinen kapasiteetti on äärirajoilla edelleen kasvavan suosion takia

Tältä näyttää Jyväskylän Tuomiojärvellä sijaitseva Lehtisaari kolme vuotta tulipalon jälkeen – Katso tuoreet kuvat "kaupunkilaisten kesämökistä"

Seitsemän prosenttia homoaviopareista vihitty kirkollisesti – Tutkijat pitävät osuutta isona: "Jokainen vihkiminen vastoin ohjeistusta"

Oliko Jari Aarnio huumeita Suomeen järjestellyt Pasilan mies? Hovioikeus antaa tuomionsa tänään aamupäivällä

Osa naisista jättää kohdunkaulan syöpäseulonnat väliin Keski-Suomessa – "Nuoremmilla ikäluokilla ei ehkä ole samalla tavalla huolta omasta terveydestä"

Puhemies Vanhanen: Munuaiskasvainten syy oli syöpä, hoidettu leikkaamalla

Ilmastoministeri Mikkonen pitkän aikavälin tavoitteesta: Tärkeintä saada yhteisymmärrys 2050 tavoitteesta, 2030 joutuu odottamaan

Uusi hätäkeskusjärjestelmä kutsuu helikopterin paikalle aiempaa herkemmin – potilaita lääkärikopteri kohtaa harvemmin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.