Tutkija: Arviot hyttysmääristä rehvakkaita

Jokakesäinen keskustelu hyttysten runsaudesta tai niiden puutteesta on paljolti tyhjän päällä. Hyönteistutkija, Oulun yliopiston intendentti Marko Mutanen on skeptinen hyttystutkijoiden varmoista lausunnoista. Hänen mukaansa ne ovat paljolti henkilökohtaisia kokemuksia. 

–?Ei sellaista seurantaa Suomessa ole. Itsekin voin sanoa vain sen, mitä maastossa olen mieskohtaisesti havainnut. Alkukesästä niitä oli enemmän, nyt vähemmän, hän huomauttaa.

Hänen mielestään tutkijat antavat arvioita liian rehvakkaasti siihen nähden, ettei mittaustietoa ole.

–?Ne ovat vain tuntumia. Säätiloista toki voi päätellä jotain. Nyt esimerkiksi kylmä kesäkuu hidasti kuoriutumista.

Hänen mukaansa se tarkoittaa, että hyttysten kehittyminen venyy laajemmalle ajanjaksolle eli määrä hajaantuu niin, ettei kerralla ole niin paljon hyttysiä. Nyt lumet sulivat etelässä aikaisin, ja hyttyskausikin alkoi se mukaisesti aiemmin.

–?Jos tulee 25–30 asteen lämpöpulssi, kuten nyt etelässä, voi tulla pieni piikki hyttysten kuoriutumisessa. Mitä lämpimämpää, sitä lyhyemmäksi se jää, hän arvioi.

Verissä on eroja

Mutasen mukaan hyttysistä kärsivien välillä on eroja veriryhmän mukaan. Esimerkiksi pohjoisessa on paljon A- ja B-veriryhmän ihmisiä, joita hyttyset eivät ime niin hanakasti kuin nollaryhmän ihmisiä.

–?Nollaveri on hyttysten suosikki, johon ryhmään itsekin lukeudun. Sen olen huomannut istuessani ulkosalla A-ryhmään kuuluvan vaimoni kanssa.

Hyttysen ininä levittäytyy koko maahan juhannukseen mennessä

Uusimmat

Kotimaa

Ay-pomo Ann Selin Ylellä: Kompromissi yrityksen koosta ei kelpaa irtisanomissuoja-asiassa

Merellä myrskyää, maalla kovimmat tuulet puhaltavat iltapäivällä

Jyväskylän Kauppakadulla väkivaltainen kahden miehen välienselvittely lauantaiyönä – nuorempi löi nyrkillä suoraan kasvoihin ja potkaisi maassa makaavaa päähän

Pelko saa kiinteistövälittäjät hiljenemään: asuntokäynneillä lähentelyä, koskettelua ja uhkailuja – Arveluttavimpiin kohteisiin mennään pareittain

KRP tekee kotietsintöjä Varsinais-Suomessa – epäillyssä törkeässä rahanpesussa pesty rahaa miljoonien edestä

Eurojackpotista 123 000 euron voitto Lempäälään – ensi viikolla potissa 38 miljoonaa euroa

Tuuli voi olla laajalti vaarallista – yö oli erittäin lämmin

Ongelmalähiöt puuttuvat Jyväskylästä – Poliisipäällikkö: Päätöstä poliisiaseman rakentamisesta Äänekoskelle odotetaan vielä syksyn aikana

Hyvä liikunnan opettaja ei moiti eikä vertaile – opettajan tehtävä on järjestää tunnit niin, että heikoimmatkin uskaltavat yrittää

Armeijatyylistä kidutusta tai koulupäivän piristys – lukijat muistelevat koulun liikuntatunteja värikkäin sanankääntein

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.