Tutkija: Ehdokkaat keräävät nyt somessa pienlahjoituksia yksityishenkilöiltä, apuna mobiilimaksusovellukset

Viime vaaleissa läpimenneen kansanedustajan keskibudjetti oli 38 400 euroa. Keski-Suomessa valittujen vaalibudjetti oli keskimäärin 30 400 euroa.

– Puhutaan suurista rahoista erityisesti esimerkiksi opiskelijoille tai juuri valmistuneille, joiden tulotaso on keskimäärin alhaisempi kuin esimerkiksi keski-ikäisillä ja joille ei ehkä ole kertynyt samanlaisia säästöjä, pohtii Turun yliopiston poliittisen historian tohtorikoulutettava Annu Perälä.

Alle 35-vuotiaista ehdokkaista kolme neljästä kampanjoi viime vaaleissa alle 10 000 euron budjetilla. Kuitenkin eduskuntaan päässeet alle 35-vuotiaat käyttivät kampanjaansa hieman enemmän rahaa kuin tätä vanhemmat valitut.

– Nuorille, haastajan asemassa oleville ehdokkaille raha voi olla entistäkin tärkeämpää kamppailtaessa vanhempia ja tunnetumpia ehdokkaita vastaan, tulkitsee Perälä.

Perälän havaintojen mukaan tämän kevään vaaleissa useampi ehdokas pyrkii keräämään kampanjalleen rahoitusta sosiaalisessa mediassa yksityishenkilöiden tekemistä pienlahjoituksista.

– Tässä hyödynnetään esimerkiksi erilaisia mobiilimaksusovelluksia, Perälä kertoo.

Näiden eduskuntavaalien nuorten ehdokkaiden määrä on poikkeuksellinen notkahdus lähihistoriassa.

– Muutoin nuorten ehdokkaiden osuus ehdokkaista on ollut lievässä trendinomaisessa kasvussa viimeiset 35 vuotta. Myös nuorten kansanedustajien määrä on ollut lievässä kasvussa, kertoo Perälä.

Eniten nuorten ehdokkaiden määrä on laskenut Perälän mukaan vihreissä ja vasemmistoliitossa.

– Kyse voi olla pitkälti luonnollisesta vaihtelusta vaalien välillä, koska molemmat tunnetaan ”nuorisopuolueina”, jotka asettavat suhteellisesti enemmän nuoria ehdokkaita kuin muut eduskuntapuolueet, sanoo Perälä.

Perälän mukaan nuoret raportoivat vaalitutkimuksissa keskeisiksi äänestämättömyyden syiksi vaikeuden löytää sopiva ehdokas ja sen, etteivät he koe että poliitikot ajavat heidän asiaansa.

– Nuoret ehdokkaat voivat olla tähän yksi vastaus, kommentoi Perälä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .