Tutkija: Jatkossa perussuomalaisia voisi verrata ruotsidemokraatteihin

Puhe korosti, että perussuomalaiset on nykyään oikeistopopulistinen ja maahanmuuttokriittinen puolue, arvioi tohtorikoulutettava Niko Hatakka Eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

Perussuomalaista puoluetta voisi jatkossa verrata esimerkiksi ruotsidemokraatteihin tai Tanskan kansanpuolueeseen, arvioi tohtorikoulutettava Niko Hatakka Eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

Puolueen politiikassa korostuu jatkossakin maahanmuuton ja EU:n vastustaminen. Hatakka arvelee, että perussuomalaiset kiristää EU-linjaansa.

– Puolue voi muuttua kohti kovempaa euroskeptisyyttä, jossa avoimesti kyseenalaistetaan Suomen jäsenyyttä eurossa ja EU:ssa. Uskoisin, että tämä korostuu, kun puolue ennemmin tai myöhemmin ei ole hallituksessa, Hatakka sanoo.

Puoluejohtaja Jussi Halla-ahon sunnuntaisessa linjapuheessa ei Hatakan mielestä ollut juuri yllätyksiä. Halla-aho korosti puheessaan puolueen linjassa tapahtunutta muutosta, Hatakka sanoo.

– Perussuomalaiset ei enää ole keskustavasemmistolainen populistipuolue, vaan oikeistopopulistinen puolue. Henkilövalinnat sementoivat kymmenen vuoden aikana tapahtunutta muutosta.

Hallitus voi ajautua kriisiin

Nykyhallituksella on maahanmuuttopoliittinen ohjelma, jonka yli 80 kohdasta suuri osa on vielä toteuttamatta. Merkittävät erimielisyydet maahanmuuttopolitiikan toteuttamisesta voivat johtaa hallituskriisiin ennen vaalikauden loppua, Hatakka arvelee.

Hatakan mielestä Halla-aho teki puheessaan selväksi, että perussuomalaiset on hallituksessa niin kauan kuin se on puolueen äänestäjien etu.

– Heille ei välttämättä ole elintärkeää pysyä hallituksessa vaalikauden loppuun asti.

Kova laskelmointi edessä

Muilla hallituskumppaneilla on nyt edessään kova pohdinta siitä, kannattaako yhteistyötä Halla-ahon puolueen kanssa jatkaa.

Sekä kokoomukselle että keskustalla olisi tärkeää saada sote- ja maakuntauudistus valmiiksi. Toisaalta yhteistyö nykyjohdon luotsaaman perussuomalaisten kanssa voi tulla poliittisesti kalliiksi, Hatakka pohtii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Koneyrittäjien hallituksessa jatkaa kaksi nimeä Keski-Suomesta

Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen torjuu ajatuksen kotihoidontuen poistosta yli 3-vuotiailta sisaruksilta

Kun Maryam Mousapour muutti lastensa kanssa Iranista Jyväskylään, Pupuhuhdassa odotti liki tyhjä asunto – Nyt elämä Suomessa on hyvä

Rattijuoppo peruutti autonsa ojaan Äänekoskella – kovat promillet toivat ehdottoman vankeustuomion, vaikka kyse oli ensikertalaisesta

Jyväskylän torin muutto Asema-aukiolle on viivästynyt: Kysyimme myyjiltä ja asiakkailta sunnuntaina, miten torilla menee nyt – Näin he vastasivat

Postin työriitaa ratkoo seuraavaksi valtakunnansovittelija

Lakivaliokunnan puheenjohtaja lähestymiskielloista: hakemus maksuttomaksi, kieltoon määrätty sähköiseen valvontaan, rikkojille kovemmat rangaistukset

Vessariitaa rauhoitelleen miehen ravintolailta päättyi ambulanssiin Jämsässä – vamman aiheuttaneen maksettavaksi yli 21 000 euron korvaukset

Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä viime päivien mielenosoituksista – näin poliisi perustelee toimintaansa

Silja Europan matkustajille ei tiedotettu kuolemantapauksista – "Sain tiedon uutisista"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.