Tutkija: "Kankaanniemi hoiti kohua fiksusti"

Kansanedustaja Toimi Kankaanniemi (ps.) toimi fiksusti, kun hän myönsi heti julkisuudessa lähettäneensä seksiviestejä useille naisille. Avoimuus nopeuttaa kohun kestoa ja lopulta palkintona voi olla äänestäjien anteeksianto.

Näin arvioi erikoistutkija Mari K. Niemi  Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

– Nyt näyttää siltä, että kaikki asiat tulivat kerralla julki. Kohujen paisuminen liittyy yleensä piilotettuihin elementteihin. Järkevintä tällaisissa tapauksissa on kertoa heti kaikki, pyytää anteeksi ja ottaa täysi vastuu toiminnastaan, Niemi pohtii.

Hän muistuttaa, että tilanteen rauhoittumiseen vaikuttaa sekin, mitä osalliset naiset tekevät:

–Kokivatko he tulleensa ahdistelluiksi, vai viestiteltiinkö yhteisymmärryksessä?

Huono ajoitus puolueen kannalta

Kankaanniemen viestittelyssä on samanlaisia piirteitä, joiden seurauksena kokoomuksen Ilkka Kanerva joutui luopumaan ulkoministerin tehtävästä keväällä 2008. Tuolloin erittäin laajaa julkisuutta saanut kohu ei kuitenkaan lopettanut Kanervan poliittista uraa - hänet valittiin jälleen kansanedustajaksi viime kevään vaaleissa.

– Kanervan tapaus osoitti, että ihmiset saattavat moralisoida rajusti ja puhtain sydämin asioita, joita he itsekin tekisivät. Kun asiaa on tarpeeksi paheksuttu, niin loppujen lopuksi sympatiat voivat kääntyä poliitikon puolelle.

Niemi muistuttaa, että Kankaanniemi ei kuitenkaan välttämättä saa kansalta armahdusta yhtä helposti kuin Kanerva sai.

 – Heidän äänestäjäkuntansa ovat erilaisia. Ilkka Kanervalla on ollut pitkään maine naistenmiehenä, joten tekstiviestikohu ei ollut välttämättä äänestäjille suuri yllätys. Toimi Kankaanniemi on taas korostanut kristillisiä perhearvoja, mikä voi heijastua äänestäjien lopulliseen arvioon.

Politiikan tutkija Mari K. Niemen mielestä Kankaanniemen toilailujen paljastuminen sattui huonoon aikaan perussuomalaisille. Puolue on mukana hallitusneuvotteluissa, eikä tapaus ainakaan paranna sen asemia.

– Kankaanniemi on harvoja senioripoliitikkoja perussuomalaisissa ja häntä olisi voinut ajatella moniin vastuullisiin kärkitehtäviin. Nyt puolueella ei kuitenkaan ole enää varaa valita häntä esimerkiksi eduskunnan puhemiehistöön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Ex-sisäministeri lisää painetta al-Holin palautuksissa Marinille ja Kulmunille – "Ei ole vain ulkoministerin asia"

Ulkoministeri Haavisto: Tällä hetkellä konkreettista operaatiota al-Holin palautuksista ei ole

Komission vihreä suunnitelma kiristää ilmastotavoitteita ja kertoo, miten niihin on tarkoitus päästä

Entinen pääministeri Rinne on valittu eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi

Vihtavuorelainen perheenäiti oli lähistöllä, kun ruutitehtaalla räjähti – pamauksen syytä selvitetään, alue tutkitaan tarkemmin torstaina

Kaukolämmön jakelussa katkoksia Jyväskylässä – huomenna Mäyrämäki, ensi viikolla Ylioppilaskylä

Helsingin kaupungin asuntotuotannon ex-pomo kohteli alaistaan vähättelevästi ja loukkaavasti – myös kaupungille tuomio työturvallisuusrikoksesta

Yli 2,6 miljoonaa euroa apurahoja Jyväskylän yliopistoon – katso kaikki Koneen Säätiön apurahojen saajat tästä

Hallituspuolueiden kansanedustajat eri linjoilla al-Holin suomalaisten asiassa: Könttä (kesk.) vastustaa kotiuttamista – "Suomeen ei pidä terroristeja tuoda ollenkaan"

Lapsiasiavaltuutettu moittii Suomea hidastelusta lasten palautuksissa al-Holista – "Prosessi on ollut tuskaisen hidas"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.