Tutkija: "Kankaanniemi hoiti kohua fiksusti"

Kansanedustaja Toimi Kankaanniemi (ps.) toimi fiksusti, kun hän myönsi heti julkisuudessa lähettäneensä seksiviestejä useille naisille. Avoimuus nopeuttaa kohun kestoa ja lopulta palkintona voi olla äänestäjien anteeksianto.

Näin arvioi erikoistutkija Mari K. Niemi  Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

– Nyt näyttää siltä, että kaikki asiat tulivat kerralla julki. Kohujen paisuminen liittyy yleensä piilotettuihin elementteihin. Järkevintä tällaisissa tapauksissa on kertoa heti kaikki, pyytää anteeksi ja ottaa täysi vastuu toiminnastaan, Niemi pohtii.

Hän muistuttaa, että tilanteen rauhoittumiseen vaikuttaa sekin, mitä osalliset naiset tekevät:

–Kokivatko he tulleensa ahdistelluiksi, vai viestiteltiinkö yhteisymmärryksessä?

Huono ajoitus puolueen kannalta

Kankaanniemen viestittelyssä on samanlaisia piirteitä, joiden seurauksena kokoomuksen Ilkka Kanerva joutui luopumaan ulkoministerin tehtävästä keväällä 2008. Tuolloin erittäin laajaa julkisuutta saanut kohu ei kuitenkaan lopettanut Kanervan poliittista uraa - hänet valittiin jälleen kansanedustajaksi viime kevään vaaleissa.

– Kanervan tapaus osoitti, että ihmiset saattavat moralisoida rajusti ja puhtain sydämin asioita, joita he itsekin tekisivät. Kun asiaa on tarpeeksi paheksuttu, niin loppujen lopuksi sympatiat voivat kääntyä poliitikon puolelle.

Niemi muistuttaa, että Kankaanniemi ei kuitenkaan välttämättä saa kansalta armahdusta yhtä helposti kuin Kanerva sai.

 – Heidän äänestäjäkuntansa ovat erilaisia. Ilkka Kanervalla on ollut pitkään maine naistenmiehenä, joten tekstiviestikohu ei ollut välttämättä äänestäjille suuri yllätys. Toimi Kankaanniemi on taas korostanut kristillisiä perhearvoja, mikä voi heijastua äänestäjien lopulliseen arvioon.

Politiikan tutkija Mari K. Niemen mielestä Kankaanniemen toilailujen paljastuminen sattui huonoon aikaan perussuomalaisille. Puolue on mukana hallitusneuvotteluissa, eikä tapaus ainakaan paranna sen asemia.

– Kankaanniemi on harvoja senioripoliitikkoja perussuomalaisissa ja häntä olisi voinut ajatella moniin vastuullisiin kärkitehtäviin. Nyt puolueella ei kuitenkaan ole enää varaa valita häntä esimerkiksi eduskunnan puhemiehistöön.